De spits is de meest vooruitgeschoven speler van een voetbalelftal.
De speler van wie, mede om die reden, de meeste doelpunten worden verwacht. De spits speelt van alle spelers het meest rond en in 'de 16' van de tegenstander. Afhankelijk van de filosofie van de trainer, zal de spits een pure afmaker zijn of iemand waarvan ook wordt verwacht dat deze deelneemt aan het spel door zich aan te bieden.
In de volgende systemen staat er één spits in de opstelling (naast eventuele andere aanvallers):
In de volgende systemen staan er twee spitsen in de opstelling:
In Nederland hebben we heel veel topspitsen voortgebracht. De eerste die in mij opkomt kwam voort uit de Ajax jeugdopleiding, en was een echte nummer 9 voor een 4-3-3- formatie: Patrick Kluivert. In de tijd dat hij bij Ajax doorbrak speelde er overigens een Braziliaanse spits bij PSV. Ronaldo kwam op 17-jarige leeftijd naar Nederland.
Anders dan Kluivert was het meer een zwervende spits die bijna over het gehele veld te vinden was. De bal ophalen en dan aan een actie op snelheid beginnen, daar hield Ronaldo van. In het voetbal van Van Gaal moest Kluivert dienen als aanspeelpunt, en dus vooral voorin blijven.
Robin van Persie nam op een gegeven moment de 1e plek over van Kluivert als topscorer aller tijden van het Nederlands Elftal. Maar ook Van Persie was geen zuivere nummer 9. Net als Bergkamp was Van Persie meer een type '9.5'. Ondanks zijn enorme kwaliteiten en status, was er bij Oranje lange tijd de discussie over welke spits moest starten.
Klaas-Jan Huntelaar was meer een pure afmaker. In die zin een klassieke nummer 9, maar geen speler die goed kon meevoetballen. In het voetbal van Oranje is een spits met wie je een combinatie aan kunt gaan belangrijk. Ruud van Nistelrooij, geboren op dezelfde dag als Kluivert, was een andere grote spits in dienst van Oranje en topclubs in Europa.
Spitsen als Pierre van Hooijdonk en Roy Makaay waren misschien minder succesvol bij het Nederlands Elftal, maar waren onvervangbaar bij onder meer Feyenoord en Bayern München.
Scoren
De spits is in veel gevallen het eindstation van een aanval, waar deze de voorzet moet afronden. Van een spits worden doelpunten verwacht, vooral in het buitenland. Waar wij in Nederland willen zien dat een spits goed kan en wil meevoetballen, vragen ze in een land als Italië alleen goals en niets anders.
Een spits als Filippo Inzaghi wist dat hij niet over uitzonderlijke technische kwaliteiten kon beschikken. Wel was hij een geweldige afmaker. Dit liet hij onder meer zien in de Champions League finale van 2007, toen AC Milan revanche nam voor de legendarische finale van 2005.
Olivier Giroud had bij Frankrijk op het WK in 2018 een bijzondere rol als spits. Trainer Deschamps liet liever de bal aan de tegenstander. Zo kon zijn team gokken op het in stelling brengen van Mbappé voor een razendsnelle counter. Giroud scoorde geen enkele goal tijdens dat WK, maar was met zijn verdedigende werk belangrijk in het winnen van dat toernooi.
In het huidige voetbal zien we met Haaland en Osimhen twee internationale topspitsen die nummer 9 dragen. Osimhen was met zijn goals medeverantwoordelijk voor het eerste kampioenschap in 30 jaar van Napoli. Haaland lijkt altijd en overal te scoren. Zijn transfer naar Manchester City veranderde daar niets aan.
In Nederland zijn er spelers als Luuk de Jong (PSV) en Pavlidis (AZ) die nummer 9 dragen, en spitsen zijn die veel aan scoren toekomen. In het afgelopen seizoen droeg Douvikas bij FC Utrecht nummer 9, waar hij met zijn doelpunten een mooie transfer verdiende naar het Spaanse Celta de Vigo.
Lees Hier Meer: