De verschillen tussen een traditionele back en een wing back beginnen bij het systeem.
Backs spelen in systemen met 4 of 5 verdedigers achterin. Dat zijn dus de volgende:
4-3-3 / Lees meer in Varianten van het 4-3-3 systeem
4-2-3-1 / Lees meer in Bijna wereldkampioen met 4-2-3-1
4-4-2 / Lees meer in 4-4-2: Spelen in een ruit of anders?
5-3-2 / Lees meer in 5-3-2 of 3-5-2?
De wing back zien we terug in de systemen met 3 verdedigers:
3-5-2 / Lees meer in Louis van Gaal en de keuze voor 3-5-2
3-4-3 / Lees meer in Spelen in een 3-4-3 systeem
Ondanks dat backs vandaag de dag heel aanvallend kunnen spelen, blijft de back onderdeel van de verdediging. De wing back is een middenvelder, die nog meer dan een back de gehele flank moet kunnen bestrijken.
Dit komt omdat backs in diverse opstellingen een teamgenoot voor zich hebben waarmee zij samen de flank bespelen. Wing backs doen dit veel meer alleen. Vooral in balbezit is een verschil tussen de twee welk deel van het veld zij het meest bespelen.
Wing backs staan in balbezit een stuk hoger op het veld dan backs. In een recent stuk schreef ik dit over het 5-3-2 systeem, en het toepassen van een inschuivende verdediger in die speelwijze:
“In dit systeem kan een traditionele back mogelijk nog verrassender zijn dan een wing back. Dit komt omdat de backs in de aanval momenten zullen moeten kiezen. Wing backs doen normaal gesproken in elke aanval mee. En in veel gevallen ook nog eens tegelijk.”
Naast het feit dat backs meer de momenten moeten kiezen, blijft één van de twee in de verdediging bij een aanval. Deze back voegt zich dan bij de twee centrale verdedigers, samen met 1 of 2 verdedigende middenvelders. Zij zorgen voor het opvangen van de tegenpartij bij de omschakeling.
Verdedigen
Tegenwoordig zijn sommige backs aanvallend sterker dan verdedigend. Toch kan het zomaar zijn dat backs een directe tegenstander hebben in de vorm van een buitenspeler. Waar backs kunnen worden ondersteund door een teamgenoot, heeft de wing back echt een partner.
De linker centrale en rechter centrale verdedigers bespelen in een systeem met 3 achterin ook veel de zijkant. Beide spelers kunnen aan de eigen kant de buitenspeler afstoppen, samen met de wing back. Zo zorgen zij voor dubbele dekking, en heeft de buitenspeler weinig ruimte.
Centraal is er zelfs nog een verdediger over, die eventueel kan zorgen voor rugdekking. Deze speler moet echter ook oog hebben voor lopende mensen bij de tegenstander. Dit verschil is meteen waarom we vaak aanvallers zien op de positie van wing back.
Twee aanvallers opstellen op die positie is niet aan te raden. Aan één kant van het veld is dat wel een goed idee. Dit is afhankelijk van hoe er bij balverlies in 3-5-2 of 3-4-3 wordt verdedigd.
Geschreven door: Freddy Gomes