Om aan de bal te komen moet je vrijlopen.
Het vrijlopen is het maken van een loopactie waarmee je ruimte maakt voor jezelf om de bal te krijgen. Zo heb je na het ontvangen van de bal tijd en ruimte voor je volgende handeling.
Je hoeft overigens niet altijd een loopactie te maken. Soms laat een tegenstander je bewust of onbewust vrij. Bespaar dan je energie, en vraag om de bal. Kijk wel eerst om je heen, om zeker te zijn dat je niet opeens onder druk wordt gezet. Wacht niet tot de bal bij je is, maar zet een paar stapjes in de bal.
Waarom vrijlopen
Met een tegenstander in de buurt is er vooral op eigen helft is een bepaald risico. Verlies je dan de bal, dan is de kans groot dat je een doelpunt tegen krijgt. Door eerst vrij te lopen maak je ruimte voor jezelf, en wordt de kans kleiner dat je zo onder druk wordt gezet dat je balverlies lijdt.
Als je een loopactie maakt om vrij te komen, zal je teamgenoot eerder de bal naar je toespelen. Teamgenoten spelen liever niet een bal in naar iemand die al voor het inspelen gedekt wordt door een tegenstander. De kans op fouten wordt dan groter. Dus zoeken zij een andere oplossing.
Wil je aanspeelbaar zijn voor je medespelers, dan zal je moeten zorgen voor veel beweging op momenten van balbezit.
Hoe loop je vrij
Wordt je in eerste instantie kort gedekt, blijf dan niet staan. Door een nieuwe loopactie te maken, bijvoorbeeld door het maken van een vooractie, kan je alsnog de bal ontvangen. Wil je als middenvelder de bal in de voeten, maak dan een goede vooractie in de diepte.
Je tegenstander zal moeten reageren. Zeker als jij de vooractie zo inzet dat het lijkt alsof je echt de diepte in zal sprinten. Voor je tegenstander de achtervolging inzet, kan jij alweer in de andere richting lopen om de bal te vragen.
Zo raak jij je tegenstander kwijt, en kan je in de bal komen zonder dat je wordt gedekt. Zorg dat je open staat, en draai door naar voren. Nu kan je de volgende medespeler inspelen. Blijf niet staan kijken naar je pass. Bewegen én door bewegen zijn allebei heel belangrijk.
Samen
Door samen te werken met je teamgenoten kan je nog effectiever vrij lopen. Weet je dat je teamgenoot in de bal wil komen, loop dan weg om ruimte te maken. Je neemt een tegenstander mee, en je kan aanspeelbaar zijn bij de volgende bal.
Dit zijn zaken die je kan overleggen op de training. Als jij een partner hebt centraal op het middenveld, wil je bespreken welke signalen je elkaar aan kan geven. Misschien ben jij de betere aan de bal, en moet de ander vooral zorgen voor ruimte. Hoe ga je dat aanpakken?
Een goede oefening om dit te verbeteren is het positiespel. Om het positiespel te kunnen spelen moeten spelers constant aanspeelbaar zijn. De consequenties van het niet vrijlopen worden meteen zichtbaar. Zelfs in een 6 tegen 4 kan je dan zodanig onder druk worden gezet dat je de bal verliest .
Werk toe naar een positiespel met gelijke aantallen. Bij deze oefening moet het vrijlopen én het inspelen van een hoog niveau zijn om goed te worden uitgevoerd. Dit zal tijd nodig hebben, en het is dan ook geen probleem om andere varianten van het positiespel te spelen.
Wil je meer lezen over het vrijlopen en gerelateerde onderwerpen, lees dan de volgende artikelen:
Slimme looplijnen kunnen je tegenstander verrassen
Ga voor meer naar: Voetbal Tactics Blog
Hi, mijn naam is Freddy Gomes. Ik ben de oprichter van Voetbal Tactics. Bedankt voor het lezen! Heb jij een onderwerp dat je graag terug wilt zien op onze blog? Laat het mij weten, en misschien schrijf ik er wel over. Ook voor vragen/opmerkingen mag je mij mailen :)