Rivaldo en Louis Van Gaal waren het in het verleden niet eens over zijn positie.
Van Gaal liet de Braziliaan in zijn bekende speelwijze spelen als linksbuiten. Dat was Rivaldo niet gewend. Na zijn komst was de aanvaller meteen clubtopscorer geworden.
Dat deed Rivaldo ook een seizoen later, toen inmiddels Patrick Kluivert van AC Milan was overgenomen. In het derde seizoen werden de twee samen clubtopscorer van de Catalanen. Het is dus niet gek dat Rivaldo zich niet kon vinden in de keuze van Van Gaal.
Je belangrijkste spelers moet je zoveel mogelijk aan de bal krijgen. Het zijn type spelers voor wie je aanpassingen mag maken. Niet elke trainer kijkt er zo naar. Soms is het systeem heilig. Er moet natuurlijk ook rekening worden gehouden met het feit dat het hier gaat om 25 jaar geleden.
Hangend of Vrij
Een speler die in een hangende of vrije rol vanaf de zijkant speelt, is meestal geen echte buitenspeler. Soms gaat het om een extra middenvelder, die wordt opgesteld om bij balverlies mee te kunnen helpen. De rol wordt ook gegeven aan een aanvallende middenvelder.
Zo kan de trainer centraal op het middenveld andere types opstellen. Pure aanvallende middenvelders zijn in veel gevallen minder in de omschakeling. De oplossing is deze spelers vanaf de zijkant te laten spelen. De vrije rol betekent dat zij de vrijheid hebben om overal te lopen.
Het voordeel is dat deze spelers tussen de linies zullen gaan lopen. De tegenstander moet hierop reageren. Zij zullen in bepaalde situaties een middenvelder gebruiken om de passes te voorkomen. Een goede aanvallende middenvelder die tussen de linies vrij staat is een groot probleem.
Als de back van de tegenpartij doordekt, ligt die ruimte open. Dan kan de eigen linksback daarvan profiteren. Van Gaal kon bij Barcelona beschikken over Sergi. De aanvoerder was in die tijd al een back die graag meeging in de aanval, en dat aardig kon.
Van Gaal had Rivaldo kunnen laten starten op links, en hem vragen af en toe in die ruimte te komen. Dat zorgt voor verwarring bij een tegenpartij, die het liefst steeds met dezelfde situatie te maken heeft.
Ik denk dat Van Gaal het nu anders had gedaan. Maar toen leek de trainer vooral duidelijk te willen maken dat hij bepaalde. De beste opstelling is de opstelling die bij je spelers past. Zeker je beste spelers, de spelers die wedstrijden beslissen.
Foden en Southgate
Bondscoach Gareth Southgate was tijdens het EK zoekende. De trainer van de Engelsen had twee problemen. Wie moest hij opstellen naast Declan Rice? En hoe moest hij omgaan met de positie van Phil Foden? De ster van City begon het toernooi in een rol vanaf de linkerkant.
Foden ging gaandeweg steeds centraler spelen. Het spel van de Engelsen was niet best. Met Foden aan de linkerkant zou het niet beter worden. Het team moest een manier vinden om hem meer aan de bal te krijgen. In de kwartfinale tegen Zwitserland zag Southgate een kans om 3-5-2 te spelen.
Hierdoor kon de trainer Bellingham en Foden samen centraal opstellen. Ik had Bellingham opgesteld in de rol naast Rice. De middenvelder van Arsenal was de pure 6, waardoor Bellingham als 'een 8' zijn momenten om diep te gaan zou kunnen kiezen. Southgate deed dat geen moment.
Hoewel Engeland met Foden meer aan de bal niet veel beter ging spelen, bereikte het wel de finale. Los van de resultaten, ging het om het inzicht van de trainer. Foden was uitgeroepen tot beste speler van de Premier League. Hoe kan je het beste halen uit zo'n fantastische voetballer?
Dat is de vraag die je als trainer moet beantwoorden. Hoe kan je ervoor zorgen dat Foden en Bellingham het beste in elkaar naar boven halen? Dat is waar de job om draait. Niet het laten zien dat jij als trainer bepaalt. Of het ten koste van alles vasthouden aan een bepaalde speelwijze.
Toen ik dacht aan dit onderwerp kwam ik aan de term symmetrische opstelling. Het idee dat je aan beide kanten van het veld op dezelfde manier zou moeten spelen. Dat is natuurlijk geen verplichting. Je kan goed spelen met een buitenspeler aan de ene kant, en een wingback aan de andere.
De vierkant van Ronald Koeman werkte op momenten goed tijdens het EK. In deze speelwijze stond Gakpo op links, en moest Dumfries als wingback de open ruimte pakken. Bij balverlies werd Dumfries weer de rechtsback, en ging De Vrij terug naar het centrum.
Problemen hebben meerdere oplossingen. Soms zijn juist problemen de kans om nieuwe dingen uit te proberen. Betrek de spelers hierbij, dat zal helpen. Welke keuze je ook maakt, heb geduld. De juiste keuze zal lang niet altijd direct goede resultaten tot gevolg hebben.
Lees Hier Meer:
Geschreven door: Freddy Gomes