Manchester City is de afgelopen 4 seizoenen kampioen van Engeland geworden.
In de laatste 15 jaar won City de Premier League maar liefst 8 keer.
Het is makkelijk om die dominantie toe te schrijven aan de enorme sommen geld die de club kan uitgeven aan het vormen van de selectie. De rijkste club wint de titel, zo simpel lijkt het vaak in het voetbal. Maar is dat wel waar?
Een tijd geleden sprak trainer Pep Guardiola hierover tijdens een persconferentie. Volgens hem geven andere clubs net zoveel geld uit als City, maar zijn daar de resultaten stukken minder. Volgens Guardiola is het succes van zijn club veel meer dan het gevolg van het budget.
Geld speelt een grote rol. Het stelt City in staat de spelers te halen die het nodig denkt te hebben om mee te kunnen doen om de prijzen. Wat we ook zien is dat wanneer het niet goed gaat bij een club het hebben van veel geld een onderdeel kan zijn van het probleem.
Een huidig voorbeeld daarvan is Chelsea. Met geld koop je de beste spelers, maar daarmee los je interne problemen niet op. Wanneer er geen sprake is van een goed beleid, gericht op de lange termijn, gaat geld niet helpen. Het versterkt vaak alleen de problemen die er zijn.
Het is verleidelijk om te denken dat succes te koop is. Die conclusie kan je trekken wanneer je naar City kijkt. Goed investeren is zeker een onderdeel van een succesvolle club, maar er komt veel meer bij kijken. Spelers zijn te koop, succes moet je verdienen.
Chelsea en United
Thomas Tüchel won in 2021 met Chelsea de Champions League. In een Engelse finale werd City verslagen. Drie jaar later lijkt er weinig over van de club die toen de beste in Europa was. Tüchel verdween na iets meer dan een jaar. Inmiddels is de club 3 trainers verder.
Chelsea geeft makkelijk vele miljoenen uit voor nieuwe spelers. De club betaalde voor Moises Caicedo en Enzo Fernandez minimaal 100 miljoen pond. Voor Mykhailo Mudryk werd 60 miljoen pond betaald. Zelfs voor een jonge, vrij onbekende Cole Palmer betaalde Chelsea 40 miljoen pond.
Bij City's grote rivaal Manchester United mocht Sir Alex Ferguson 25 jaar zijn werk uitvoeren. Het lijkt achteraf vanzelfsprekend dat je zo een trainer laat zitten. Het begin van zijn tijd bij de club was echter moeizaam. Het heeft jaren geduurd voor Ferguson zijn eerste prijs kon pakken.
De club kwam dichtbij het ontslag van trainer Erik Ten Hag. Ik denk dat de club tot het besef kwam dat de zoveelste trainer ontslaan geen zin heeft. Ten Hag lijkt nu eindelijk de tijd te krijgen, maar heeft al veel mogen uitgeven. Zo kocht United Antony van Ajax voor ongeveer 82 miljoen pond.
Andere dure aankopen waren Casemiro, Martinez, Mount, Onana en Hojlund. United betaalde vele miljoenen voor deze spelers. De FA Cup werd gewonnen, maar in de competitie eindigde het team als 8e. Vergeleken met de prestatie van stadgenoot City een dramatisch seizoen.
Arsenal en Liverpool
Bij Arsenal is er veel veranderd. In de tijd van Wenger werd er weinig geld uitgegeven, en ging de club altijd op zoek naar jong talent. Wenger was lange tijd zeer succesvol bij de club. Dat hield op een gegeven moment op, en toen ging dat beleid vooral tegen de club werken.
Bij Arsenal wordt weer volop geïnvesteerd om de aansluiting met de Engelse top niet te verliezen. Lange tijd leek het erop dat de club de Engelse titel zou gaan winnen. De club had veel geld uitgegeven aan het aantrekken van Declan Rice. De middenvelder kostte 100 miljoen pond.
Een paar jaar eerder betaalde Arsenal voor Nicolas Pepe 72 miljoen pond, die daarmee de recordaankoop van de club werd. Zijn tijd in Londen viel behoorlijk tegen. Voor rechtsback Ben White moest de club 50 miljoen pond betalen om hem weg te kapen bij Brighton.
Bij stadgenoot Chelsea haalde Arsenal Havertz weg, voor 63 miljoen pond. Bij City pikte de club Zinchenko en Gabriel Jesus op. Het totale prijskaartje voor beide spelers was 70 miljoen pond. Onlangs kocht Arsenal Riccardo Calafiori voor 33 miljoen pond. Geen kleine uitgaven dus.
Liverpool maakte in 2018 van Virgil van Dijk de duurste verdediger ter wereld. De club betaalde 75 miljoen pond aan Southampton. Later waren er onder meer de transfers van Darwin Nunez voor 64 miljoen pond, en Luis Diaz, die voor 47 miljoen pond werd aangetrokken.
De duurste aankoop van de afgelopen twee seizoen is die van middenvelder Dominik Szoboszlai. Liverpool betaalde 60 miljoen pond aan RB Leipzig. Op dit moment is het team van Arne Slot niet actief op de markt.
Opvallend is dat Arsenal en Liverpool kiezen voor rust. Arteta is al sinds 2019 de trainer van Arsenal. Klopp nam onlangs afscheid na 9 seizoenen Liverpool. De eerste jaren stond in het teken van het opbouwen van een selectie dat paste bij zijn manier van spelen. Trainers moeten de tijd krijgen.
Wie kijkt naar de top 10 van duurste transfers in de Premier League begrijpt Guardiola beter. Van de 10 transfers zijn er 2 van City. Guardiola haalde voor veel geld Grealish en Gvardiol. In de top 10 staan verder 4 aankopen van United, 3 van Chelsea en 1 van Arsenal.
Het is voor de Premier League te hopen dat clubs het geld met beleid weten uit te geven. Kopen is niet genoeg. Geld uitgeven is het makkelijke deel. Een beleid uitstippelen voor de lange termijn, dat is waar het om gaat.
Vooral Chelsea en Manchester United zouden er goed aan doen een kijkje te nemen bij Real Madrid.
Lees Hier Meer:
Hoeveel tijd moet een trainer krijgen?
Geschreven door: Freddy Gomes