De eerste goal tegen Roemenië op het EK van 2024 kwam voort uit de speelwijze van bondscoach Ronald Koeman.
In het stuk over Waarom je sneller je buitenspelers moet bereiken omschreef ik hoe de goal tot stand kwam:
“De manier waarop Simons steeds tussen de linies aanspeelbaar was, zag er zeer goed uit. Het lag echter niet alleen aan hem, maar kwam ook door de speelwijze van Koeman. Het verrassende opstellen van Bergwijn had te maken met de vierkant die Koeman graag wou zien. Het lukte.”
“Met Bergwijn aan de binnenkant op rechts, en Simons wat meer aan de linkerkant, hadden de Roemenen het lastig. Het voetballende vermogen van Schouten was dé manier om Simons meer aan het voetballen te krijgen. Het directe inspelen van Gakpo was van doorslaggevend belang.”
De vierkant
Tegen Roemenië is het opstellen van Bergwijn verrassen te noemen. Koeman denkt dat hij goed in staat is om de rol uit te voeren. Ondanks zijn wissel in de rust, vond ik dat Bergwijn het zeker tactisch goed deed. Hij stond vaak op de plek waar hij moest staan.
Van Koeman moest Bergwijn in balbezit helemaal naar binnen trekken. Zo kon hij samen met Simons onder diepe spits Memphis komen te staan. Gakpo hield het veld breed aan de linkerkant. Dumfries moest in de ruimte komen op rechts.
Een tijd geleden maakte ik een aantekening. Ik schreef het volgende op: “1 diepe spits, 2 erachter. Waarom is dat zo lastig te verdedigen?”
Roemenië had het bijzonder lastig tegen Oranje. Het kon geen vuist maken tegen het tactische plan van Koeman. Op het moment dat Bergwijn vanaf rechts 20 meter naar binnen trekt, moet de tegenstander reageren. De back blijft staan in de zone, en moet Dumfries opvangen.
Nu staan Bergwijn en Xavi Simons beiden schuin achter Memphis. Het Roemeense centrale duo moet dit zien op te lossen met het middenveld. Doordekken is geen optie. Wordt er doorgedekt op de één, dan kan de ander zonder dekking de loopactie maken in de diepte.
Twee middenvelders opofferen om de twee af te dekken kan. Maar dan hebben de andere twee in het vierkant alle ruimte om te voetballen. De Roemeense aanvallers moeten in dat geval veel verdedigend werk verrichten. Het is duidelijk welke gevolgen de manier van spelen heeft.
Roemenië lijkt ervoor te kiezen spelers in positie te laten. Door de passlijnen eruit te halen kunnen spelers zoveel mogelijk blijven staan. Het moet dan wel goed gebeuren. Omdat het gaat om 2 passlijnen naar 2 spelers, ben je ook hier 2 middenvelders kwijt.
Hierdoor is de weg open naar de spits. Dit zou kunnen worden opgelost door één van de centrale verdedigers te gebruiken om die passlijn eruit te halen. De backs moeten in dat geval goed knijpen, om de diepte bij Simons en Bergwijn eruit te halen. Dit betekent ruimte aan de buitenkant.
Compact
Al deze opties leveren een ander probleem op. Het zorgt ervoor dat je op het veld niet meer ziet wat de juiste oplossing is. Duidelijk is bij de goal van Gakpo dat Roemenië teveel ruimte weg geeft. Eerst kan Schouten de bal vrij inspelen, Simons kan aannemen en doordraaien.
Voor Gakpo ligt er ruimte om de 1 tegen 1 op te zoeken voor het schot. Op de momenten dat je het even niet weet, is zo compact mogelijk gaan staan altijd het antwoord. Zak in, ga bij elkaar staan en probeer in ieder geval bepaalde passes te voorkomen.
Als je aanvallers vanuit de middenvelders van de tegenpartij moeten spelen is dat maar zo. Op momenten van balbezit kan je die dingen doen die je graag doet. Bij balbezit tegenstander zal je moeten reageren, zeker als je niet snapt hoe de tegenstander speelt en wat de juiste oplossing is.
Nu gaf Roemenië ruimte aan Simons en Gakpo. Spelers die daar raad mee weten. Als je speelt tegen een op papier sterkere tegenstander moet je zo lang mogelijk proberen de nul te houden.
Door een achterstand te voorkomen kan je in de wedstrijd groeien. Het vertrouwen wordt groter, en dat heb je nodig om zelf toe te slaan.
Het plan van Koeman pakte goed uit. De fouten van de tegenpartij werden door zijn speelwijze uitgelokt.
Lees Hier Meer:
Geschreven door: Freddy Gomes