Het in elkaar zetten van een training hoeft niet ingewikkeld te zijn. Afhankelijk van het niveau (en andere zaken), is het wel belangrijk dat wat er op het trainingsveld gebeurt, past bij het team.
Gaat het om puur recreatievoetbal, vraag dan ook om de input van het elftal. Wat vinden de spelers leuk om te doen? Voor de meeste voetballers is een partijvorm op de training het leukst. Zorg voor een goede warming up, en zet daarna een partijvorm uit.
Heb je bijvoorbeeld geen keepers, gebruik dan kleine doelen. Een partijvorm kan in verschillende varianten worden uitgevoerd.
Het kan nodig zijn om gebruik te maken van bepaalde varianten. Het is daarnaast een manier om het leuker te maken. Stel dat je veel partijen speelt tijdens de training, dan kunnen varianten je helpen bij het interessant maken van de training. Hoe leuk een partijvorm ook is, doe je steeds dezelfde vorm, dan kan het wat saai gaan worden.
Train je met spelers op een bepaald niveau, en ben je bezig met het ontwikkelen van spelers? Stel jezelf dan de volgende vragen wanneer je bezig bent met het voorbereiden van de trainingen:
Waar werk je naartoe?
Formuleer samen met de groep het einddoel waar alles uiteindelijk op gericht moet zijn.
Hoe wil je spelen?
De speelwijze en de filosofie van het team moeten naar voren komen in de trainingen.
Wat moet het team verbeteren?
Neem een aantal belangrijke verbeterpunten voor de groep, en richt je hierop tijdens de trainingen.
De onderdelen van een training
Een voetbaltraining zal meestal bestaan uit een aantal van de volgende onderdelen:
Welke onderdelen uiteindelijk worden gekozen is afhankelijk van hoe lang er wordt getraind. De meeste trainingen duren niet langer dan anderhalf uur. Prop daarom niet alle onderdelen in dezelfde training. Het is dan te kort om goed uitgevoerd te worden. Voor de groep er lekker inzit, is het afgelopen.
Doet de groep bijvoorbeeld een warming up van een kwartier, dan blijft er bij een training van een uur maar drie kwartier over. Dit zou ik vervolgens verdelen in max twee vormen. Het liefst twee vormen die in elkaar overgaan. Dit zou dan een combinatie kunnen zijn van een positiespel en een partijvorm.
Het advies is, vooral voor de beginnende trainer, om het simpel te houden. Laat de groep veel vormen herhalen, zodat deze steeds beter kan worden uitgevoerd. Zorg wel voor een bepaalde balans zodat het niet te saai voor de groep wordt.
In plaats van indruk te willen maken met je oefenstof, focus je op het overtuigen van de groep dat jouw werkwijze de juiste is. Om dat te doen moet je daar wel zelf overtuigd van zijn. Dat betekent weer dat je bewuste, doordachte keuzes moet maken over wat je wel en niet gaat doen. En waarom.
Lees Hier Meer: