Het zijn beelden uit 1989. En toch zal ik het nooit zal vergeten.
Diego Armando Maradona die als onderdeel van zijn warming up van een Uefa Cup wedstrijd met de bal speelt. De veters nonchalant los, het trainingsjasje maar half vast. Maradona voert wat trucjes uit en danst een beetje rond op de tonen van het nummer Live is Life.
In de beste jaren uit zijn (sportieve) leven is hij ontspannen en vol vertrouwen. Tijdens het hooghouden van de bal, rust deze een paar keer even op zijn voorhoofd. Daarna op zijn wreef. De discussie rond de beelden gaat over waar dit heeft plaatsgevonden. München of Stuttgart, de halve finale of de finale van de Uefa Cup. Napoli zou de prijs na 1989 in ieder geval niet meer pakken.
Waarom een warming-up
Een warming up helpt sporters bij het voorkomen van blessures. Een warming up is een reeks oefeningen die zorgen dat het gehele lichaam zich langzaam opwarmt zodat het klaar is voor een intensieve en explosieve prestatie.
Afhankelijk van je profiel als speler, heb je een bepaalde warming up nodig om klaar te zijn voor de training of wedstrijd. De ene speler is wat meer blessuregevoelig dan de ander. Anderen hebben specifieke problemen, zoals regelmatige spierblessures, en hebben daardoor baat bij een lange en intensieve warming up.
Oudere spelers moeten ook rekening houden met een warming up waarbij de intensiteit rustig wordt opgevoerd. Een bewuste warming up zorgt er ook voor je dat in de juiste modus komt voor een wedstrijd. Vanaf de warming up moet de knop om en moet alles draaien om de prestatie die geleverd moet worden.
Hoe lang moet je opwarmen
Hoe lang je warming up moet duren en welke oefeningen je moet doen, kunnen afhangen van een aantal factoren. Denk hierbij aan de volgende vragen:
- Hoe oud ben jij?
- Ben jij blessuregevoelig?
- Heb je te maken gehad met (spier)blessures?
- Hoe intensief ga je sporten?
Bij het sporten in groepsverband zien we in de meeste gevallen dat teams gezamenlijk een warming up doen. Dit wordt vaak gevraagd omdat het de indruk wekt van een goede organisatie. Het kan echter zijn dat jij behoefte hebt aan andere oefeningen, of een langere warming up. Overleg dit met de groep zodat je niet het risico loopt op onnodige blessures.
Een warming up voor een training zal anders zijn dan die voor een wedstrijd.
Een trainer zal vaak de intensiteit van de training opbouwen. Hierdoor kan het eerste deel van de training als een verlengde van de warming up worden gezien. In de wedstrijd is het anders. Dan moet je er staan bij het fluitsignaal. Vanaf dat moment kan de intensiteit direct naar 100%. Heb je dan geen goede warming up gedaan, dan loop je kans op een blessure.
Voor een training is een warming up van ongeveer 15 minuten voldoende. Begin met een paar keer heen en weer in de breedte van het veld. Doe diverse oefeningen, en herhaal deze een aantal keer.
Hierna kan je verder met het opvoeren van de intensiteit met de bal. Doe dan bijvoorbeeld een pass- en trapvorm waarbij de snelheid steeds verder omhoog gaat.
Bekijk hier een warming up op Youtube voor meer inspiratie:
Voetbal Tactics Blog