De counter is een Engels woord afkomstig van de term 'counter attack', wat tegenaanval betekent. Een tegenaanval is in het voetbal het moment dat een team de aanval overneemt van de tegenstander, nadat deze de bal verliest.
Als de tegenstander de bal kwijt raakt in de buurt van het doel van het andere team, ligt het veld soms helemaal open. Dit is de kans op een counter. Er ligt veel ruimte voor een aantal snelle spelers om met een aantal passes binnen een paar seconden bij de 16 van de tegenpartij te zijn.
Dit is waarom trainers liever genoeg spelers 'achter de bal houden'. Wanneer er teveel spelers meedoen aan de aanval, blijven er maar een paar over die er staan om een counter op te vangen. Op een aantal posities moeten spelers zelfs in balbezit al bezig zijn met de volgende situatie.
Wat spelers moeten doen bij een counter is dus snelheid maken en kiezen voor de juiste pass. Soms zien we dat een counter in eerste instantie goed wordt uitgevoerd, tot aan de laatste pass. Dan kiest een speler voor een bal naar rechts, terwijl de ruimte juist aan de linkerkant lag.
In verdedigend opzicht moeten spelers rekening houden met balverlies en een counter. Dus niet met het hele team naar voren, maar ook in balbezit verdedigend denken. De spelers die wel deelnamen aan de aanval, moeten zo snel mogelijk terug naar eigen helft om te ondersteunen.
Verschil met omschakelen
Een counter kan het gevolg zijn van de omschakeling. Het hoeft echter niet zo te zijn. Het omschakelen wordt vaak zo besproken, alsof het altijd een tegenaanval betreft. Snel omschakelen doe je juist om een counter te kunnen voorkomen of in ieder geval te verdedigen.
Schakelt een team niet snel genoeg om, en er volgt een counter, dan kan het zijn dat je met één of zelfs twee spelers minder staat te verdedigen. Een 4 tegen 3 of 5 tegen 3 situatie biedt natuurlijk kansen voor de aanvallende partij. Met de omschakeling moet dit worden voorkomen.
Een schakelmoment is het moment dat je gaat van balbezit naar balverlies (of andersom, dit stuk gaat over het eerste). Dit zijn in het voetbal twee hele verschillende situaties. Het hoeft niet zo te zijn dat er meteen sprake is van een tegenaanval. Het kan zijn dat de ploeg gewoon balbezit wil houden.
Door balbezit te houden kan een team tot rust komen. Een team kan ervoor kiezen een voorsprong te verdedigen door de bal rond te spelen. In plaats van meegaan in het tempo van de tegenstander, kan een team besluiten zelf het tempo te gaan bepalen. Dit noemen we het temporiseren.
Countervoetbal
Countervoetbal is een manier van spelen gericht op de momenten van balverlies bij de tegenstander, wanneer een groot deel van het team bezig is met de aanval. Door in te zakken met het elftal, wordt de tegenstander 'uitgenodigd' om naar voren te gaan bij balbezit.
De tegenstander wordt opgevangen op een bepaald deel van het veld, waar druk wordt gezet op de bal. Ligt er dan veel ruimte achter de verdediging, dan zal de tegenpartij daarvan willen profiteren door een snelle counter te lanceren.
Counterploegen laten graag het balbezit aan de tegenstander. Ze zijn vaak goed georganiseerd, waardoor ze verdedigend goed staan en niet veel kansen weggeven. De tegenpartij kan ongeduldig worden door een gebrek aan kansen terwijl het een groot deel van de wedstrijd balbezit heeft.
Kom je tegen een counterploeg op achterstand, dan wordt het wel heel moeilijk. Teams zullen vanwege de achterstand nog meer risico nemen, wat perfect is voor het spelen van countervoetbal.
Hoewel countervoetbal soms als minderwaardig wordt beschouwd, is het gewoon een andere specialiteit binnen het voetbal. Teams moeten bepalen waar hun kracht ligt, en moeten dat zo goed mogelijk uitvoeren.
Lees Hier Meer:
Geschreven door: Freddy Gomes