“Het talent is gefocust blijven”. – James Clear
We spreken constant over talentvolle mensen. In de wereld van sport, muziek en film. Worden mensen simpelweg geboren met een bepaald talent of komt er meer bij kijken? In onze zoektocht naar antwoorden, komen we soms uit bij een uitleg dat niet geheel de waarheid weerspiegelt.
Ik geloof dat er specifieke genetische zaken mee kunnen spelen die sporters een handje helpen. Met 2 meter zal de kans op een basketball carrière een stuk groter zijn dan met 1.70m. Waarom de ene voetballer meer snelheid in huis heeft dan de ander is ook lastig te verklaren. Ook snelheid is iets wat je in veel gevallen 'zomaar' meekrijgt.
Lengte voor een basketballer en snelheid voor een voetballer is natuurlijk lang niet genoeg. Het zijn wel twee zaken die aan de basis kunnen staan van een carrière. Vanaf daar moet er gewoon keihard gewerkt worden. Cristiano Ronaldo zegt: “Talent is niet genoeg. Je moet toegewijd zijn”.
Toewijding wil zeggen dat je vol gaat voor een gesteld doel. Het idee van talent voorkomt soms deze instelling. Omdat talentvolle spelers denken dat zij niet hard hoeven te werken. Elk jaar haken vele talentvolle voetballers af vanwege deze manier van denken. Dat is erg jammer, want wanneer je talent, wat het ook precies betekent, koppelt aan de juiste instelling, ontstaan er mooie dingen.
Prachtig voorbeeld
Quick Boys is een prachtige club uit Katwijk. Eind jaren '90 speelt hier een jongen van 18 jaar die in de omgeving bekend staat als een groot talent. Hij krijgt de kans om zich verder te ontwikkelen bij FC Utrecht. Dirk Kuijt slaagt erin naam te maken bij Utrecht, waarmee hij de KNVB-beker wint in zijn laatste seizoen.
Kuijt groeit op bij Quick Boys, terwijl andere jonge voetballers uitkomen voor de jeugdopleidingen van de grootste clubs uit het land. Jongens die doorschuiven van de O14 naar de O16 en daarna O18. Spelers die vanuit de jeugd overgaan naar het tweede elftal of direct het eerste team. In veel gevallen zelfs met een contract op zak.
En toch zal Kuijt al deze spelers voorbij gaan streven. Na de bekerwinst met FC Utrecht zal hij vertrekken naar Feyenoord. Tijdens zijn carrière zal hij overal het tegendeel bewijzen aan mensen die aan hem twijfelen. Want ondanks zijn talent is Dirk niet de mooiste voetballer. Het is geen sierlijke aanvaller die het publiek kan betoveren met technische hoogstandjes.
Kuijt is een harde werker. Een zegen voor elke trainer en een zwaar irritante tegenstander. Bij Oranje heeft hij te maken met de aanwezigheid van Robben, Van der Vaart, Van Persie en Sneijder. Een unieke generatie technisch uiterst begaafde spelers. Opgegroeid bij grote clubs. Tussen deze spelers werd Kuijt niet altijd op waarde geschat.
Op zijn tong bijten leek steeds lastiger te worden. Het feit dat hij een andere type voetballer was, betekende niet dat mensen hem met een gebrek aan respect mochten behandelen. Voor mij is er geen mooier voorbeeld voor jonge Nederlandse voetballers. De spelers die talent en hard werken zo lang mogelijk aan elkaar verbinden, kunnen het meeste bereiken.
Het talent van Kuijt lijkt te zitten in zijn oneindige toewijding aan zijn ontwikkeling. Het is die toewijding die hem in staat stelt om vanuit de amateurs unieke prestaties te leveren met Oranje. In 2010 wordt Oranje tweede, vier jaar later derde. Kuijt speelt een belangrijke rol in beide ploegen.
Arbeid wint van talent
In de Netflix documentaire over UFC vechter Conor McGregor komt op een gegeven moment zijn trainer aan het woord. Hem wordt gevraagd of hij meteen kon zien dat de jonge McGregor een topvechter zou worden. Hoewel het verleidelijk is om te zeggen dat het direct zichtbaar was, antwoord de trainer eerlijk:
“Nee, het was niet meteen duidelijk. Dat komt omdat je niet weet of die jongens er 6 maanden later nog zijn. Soms lijken jongens talent te hebben, maar hebben ze niet de nodige discipline.”
Arbeid wint van talent wanneer talent niet genoeg arbeid levert. Het is een gezegde die we steeds beter lijken te begrijpen. Het idee dat met name sporters zouden beschikken over een niet te verklaren talent neemt in mijn ogen af. Dat lijkt ook te gelden voor een uitleg als geluk. Dit wil overigens niet zeggen dat zowel geluk als talent ergens een rol hebben.
David Beckham verklaart in zijn eigen Netflix docu de ontwikkeling van zijn traptechniek: Van zijn vader moest hij urenlang oefenen. Elke keer weer. Beckham wou vooral zijn vader niet teleurstellen, en deed zijn best om zijn trap te verbeteren. Oefenen, oefenen, en nog eens oefenen.
Komt talent dan voort uit arbeid en erkenning?
Voor de succesvolle schrijver Steven Pressfield is discipline alles. “Je bent beter af met veel discipline en geen talent dan met veel talent maar zonder discipline”. Het woord talent is lang misbruikt door mensen om op een makkelijke manier het succes van anderen te verklaren.
We hebben het veel over talent en geluk. Terwijl het gesprek meer zou moeten gaan over toewijding. Want dat staat aan de basis van je discipline en doorzettingsvermogen. Vraag maar een Dirk Kuijt hoe het werkt.
Lees Hier Meer: