Als er één voetbalclub in het buitenland een link met Nederland heeft, dan is het FC Barcelona wel.
Het begon allemaal met de komst van de grote Oranje internationals Neeskens en Cruijff. Johan Cruijff zou later terugkeren als trainer en nog meer zijn stempel gaan drukken op de club. Onder zijn leiding pakte de club de eerste Champions League winst, dankzij de winnende goal van Ronald Koeman op Wembley.
Jaren later zou Louis van Gaal de leiding hebben over de Catalaanse ploeg. Naast Van Gaal zou de Nederlandse inbreng komen van Cocu, Kluivert, Overmars, Reiziger en Frank de Boer. Toen Barça in 2006 de Champions League won ten koste van Arsenal, was Frank Rijkaard de trainer. Zijn assistent was Henk ten Cate, en Mark van Bommel en Giovanni van Bronckhorst begonnen die avond in de basis.
Onderdeel van dat team was onder meer de verdedigende middenvelder Pep Guardiola.
De succesvolle teams van trainer Pep Guardiola van 2009 en 2011 hadden weinig Nederlandse invloed op het veld, maar centraal stonden nog steeds de ideeën van Cruijff. Misschien wist nog niemand het toen, dat Xavi in de toekomst de club zou gaan leiden.
Zowel Guardiola als Xavi komen uit La Masia, de jeugdopleiding van Barcelona en één van de meeste succesvolle ter wereld. De teams van 2009 en 2011 hadden een kern dat afkomstig was uit de eigen opleiding. Spelers als Puyol, Piqué, Buquets en Iniesta waren allemaal zelf opgeleid door de club.
Het is de filosofie die al heel lang onderdeel van de club is. Niet alleen het opleiden, maar vooral het opleiden binnen een bepaalde visie. Waar de visie op andere gebieden momenteel minder aanwezig lijkt binnen de club, is die er op technisch gebied nog wel. Vooral bij de jeugdopleiding.
Met Gavi heeft de club weer een enorm talent op het middenveld, die doet denken aan de grootheden Xavi en Iniesta. De onlangs doorgebroken 16-jarige (!) Lamine Yamal is een andere speler die laat zien dat La Masia nog lang niet klaar is met sterk opleiden. Pedri is niet zelf opgeleid, maar is wel een speler die zeer goed past bij het technische beleid.
De 3 P's
Het is één van de mooiste analyses die ik ooit heb gezien, en daarom terecht eerder genoemd op onze blog. Het komt ook niet van de minste oud-voetballer. Thierry Henry, inmiddels zelf ook trainer, legt de speelwijze van Barcelona onder Guardiola uit. Dit doet hij aan de hand van de 3 P's van de trainer.
Henry vertelt onder meer hoe hij in een oefenwedstrijd lekker naar binnen trok om meer in de buurt van Messi te kunnen spelen, zodat zij samen konden combineren. Hierdoor wist Henry zelfs scoren, maar toch werd hij in de rust gewisseld door Pep. Later bleek dat dit kwam omdat de trainer niet blij was met het feit dat hij niet vanuit zijn taak speelde.
In de manier van spelen was de positie van de spelers namelijk erg belangrijk. Guardiola gaf de middenvelders de opdracht bij balbezit wijd te staan, en de buitenspelers nog wijder. Deze moesten ouderwets aan de zijlijn het veld breed houden. Waarom? Op deze manier kon Barça de tegenstander uit elkaar trekken omdat de onderlinge afstanden groter werden.
Henry legde ook uit dat de buitenspelers pas in het laatste deel van het veld de vrijheid kregen. Dit was ook meteen het deel waar Pep zijn ploeg met zijn speelwijze probeerde te krijgen. Daar mochten de aanvallers doen waar ze zin in hadden, met acties en diepgang richting de goal.
Hij toont een voorbeeld van een goal van David Villa, na het vertrek van Henry zijn opvolger. We zien opnieuw hetzelfde beeld, in een wedstrijd tegen Real Madrid. Villa staat in de opbouw van de ploeg links op het veld. Hij houd het veld breed, breed, en nog eens breed. Wanneer de bal in het laatste deel van het veld komt, zien we van Villa een schuine loopactie diep.
De pass is perfect, en stelt hem in staat op Casillas af te gaan. Doelpunt.
In het Engels staan de 3 P's voor de woorden Play, Possession en Position. Dus Speel, Balbezit en Positie. Die laatste is volgens Henry de belangrijkste. Guardiola gaf altijd aan dat spelers ten alle tijde in de positie moesten blijven. Met het wisselen van Henry wou Pep het signaal afgeven dat spelers die niet de taken uitvoeren niet welkom zijn.
Of zoals Henry stelde: “Pep had een plan, dus respecteer zijn plan. En vertrouw op je teamgenoten dat ze jou aan de bal krijgen.”
Nu, met Xavi als hoofdtrainer, zien we dat hij dezelfde speelwijze als Guardiola hanteert. Met spelers als João Felix en Ferran Torres spelend vanaf de linkerkant kan het voorbeeld van Henry worden doorgetrokken. Er is dezelfe bezetting aan de andere kant, en hetzelfde geldt voor het middenveld. Wel zagen we onlangs een wijziging toen Real Madrid op bezoek kwam.
Guardiola kan worden gezien als dé pupil van Cruijff. Toen Guardiola zelf trainer van het eerste elftal werd, was Xavi een onmisbare schakel in het elftal. Het team zou uitgroeien tot één van de beste teams die we ooit hebben gezien. Nu Xavi zelf voor de groep staat, is te zien hoezeer hij gevormd is door de filosofie die als een rode draad door de club loopt.
De invloed van Johan Cruijff zal nog lang in en rond Camp Nou te voelen zijn.

Hi, mijn naam is Freddy Gomes. Ik ben de oprichter van Voetbal Tactics. Bedankt voor het lezen! Heb jij onderwerpen die je graag terug wilt zien op onze blog? Laat het weten, en misschien schrijf ik er wel over! Voor vragen/opmerking mag jij mij ook een berichtje sturen :)