Als je in een 4-3-3 speelt met een nummer 10, heb je nog twee twee plekjes die je in moet vullen.
Op papier speel je met de punt naar voren, en daarachter twee controlerende middenvelders. Dit hoeven echter niet dezelfde type spelers te zijn.
Nadat ik een filmpje zag met een uitspraak van Johan Cruijff, schreef ik over het opbouwen via het middenveld. Cruijff vertelde in de video dat hij nooit speelde met 2 controleurs omdat je jezelf als het ware vastzet. Het is te makkelijk voor de tegenpartij om je onder druk te zetten.
Dat is waarom hij altijd met de punt naar achter speelde. Ik keek pas naar een wedstrijd waarin dit probleem zich inderdaad voordeed. Het lag niet zozeer aan de aanwezigheid van twee controleurs. Het ging er vooral om dat dit exact dezelfde types waren.
Hierdoor had het team moeite om de aanvallende middenvelder te bereiken. Hoe los je dat op?
Types
Als je speelt met 2 verdedigende middenvelders die niet het voetballend vermogen hebben om de nummer 10 te bereiken, denk er dan over na om een ander type op te stellen. De 10 zal normaal gesproken iets hoger op het veld staan en wil tussen de linies worden aangespeeld.
Deze speler kan steeds verder inzakken om aan de bal te komen. Maar komt dan in balbezit op delen van het veld waar het voor de tegenpartij geen probleem is. Je kan de situatie verbeteren door het opstellen van een type nummer 8.
Deze type middenvelder omschreef ik zelf eerder als de box-to-box speler. In dit geval gaat het om een andere type nummer 8, een creatieve controleur. Deze kan je opstellen naast een defensieve, fysiek sterke middenvelder. Hiermee vergroot je het voetballend vermogen in de middenlinie.
Aan de bal
De afweging die je moet maken is de volgende. Hoeveel verwacht je aan de bal te zijn? Hoe graag wil je aan de bal zijn? Domineren kan ook zonder bal, dat zijn mijn woorden. Als dat je insteek is, dan heb je meer aan de twee fysiek sterke controleurs voor de verdediging.
Wil je voetballen, en je nummer 10 zoveel mogelijk aan de bal krijgen, dan moet je het elftal daarop inrichten. Het kan ook betekenen dat je de afweging per wedstrijd moet maken. Zo kan je werken met een aantal vaste principes, en deze per week aanvullen met andere ideeën.
Misschien heb je een vrije verdediger die in staat is de 10 direct te bereiken. Dan is het zaak die passlijn elke keer open te houden, en deze te benutten. Dit zijn dingen die je goed kan trainen. Na verloop van tijd ontstaan er patronen en automatismen. Dan weet elke speler wat er moet gebeuren.
Er zijn altijd meerdere opties voor het oplossen van problemen. Wees flexibel. Bepaal welke principes zo belangrijk voor je zijn dat je daar niet aan wilt komen. Experimenteer met andere zaken zodat je kan zien hoe dat in de praktijk uit kan pakken.
Gebruik je spelers zoveel mogelijk daar waar ze het beste zijn. Zeker als ze wedstrijden voor het team kunnen beslissen.
Geschreven door: Freddy Gomes