Een goede loopactie heeft een aantal onderdelen. De belangrijkste is in mijn ogen de timing. Dat zeg ik omdat de juiste timing betekent dat een aantal van de onderdelen bij elkaar komen.
Maak je een loopactie in de diepte te vroeg, of in ieder geval niet op het juiste moment, dan krijg je de bal niet. Een groter probleem is dat je hiermee de tegenpartij wakker maakt. Zij zullen in het vervolg van de wedstrijd zorgen dat zij die ruimtes afsluiten zodat ze niet verrast worden.
Dit schreef ik onlangs in Looplijnen voor een rechts- en linkshalf:
“De timing is het moment dat een speler besluit om van een bepaalde looplijn gebruik te maken. Dat moment moet samenkomen met de pass die gegeven kan worden, en een tegenpartij die net uit positie is vanwege een eerdere situatie.”
Je moet als speler natuurlijk ook een beetje geluk hebben. Neem de geweldige loopactie van Vinicius Jr in de Champions League wedstrijd van Real tegen Bayern. Ik kan me niet voorstellen dat hij had gezien dat rechtsback Kimmich niet goed stond opgesteld.
Ik heb de wedstrijd eerder als voorbeeld gebruikt, onder meer voor het omschrijven van de risico's van het doordekken. Wat Vinicius zeker herkende, was de ruimte die zou kunnen ontstaan. Hiervoor maakte hij eerste zelf een zeer overtuigende vooractie.
Wat hij ook goed had gezien, was dat het positiespel van zijn teamgenoten Toni Kroos op een fijne plek vrij had gespeeld. Hij kon ook zien dat de middenvelders van Bayern geen druk vooruit zetten. Dankzij zijn vooractie zag hij ook nog eens een passlijn, en die was er nog steeds toen hij diepging.
Dit kwam dus allemaal samen, op het juiste moment. Het uitblijven van de rugdekking van de back betekende een vrij doorgang naar de goal, en de 0-1 voor Real. Een fantastisch voorbeeld.
Vanuit het Middenveld
Het voorbeeld van Vinicius is er één van een echte aanvaller. Zijn vooractie start hij in de punt van de aanval, met in zijn rug een voorstopper. Hoe zit het dan met een loopactie diep die vanuit het middenveld wordt ingezet?
Eén verschil is dat je naast een directe tegenstander op het middenveld ook rekening moeten houden met de laatste linie. Hiervoor moet je constant om je heen kijken, wat door sommigen het scannen wordt genoemd. Zo kan je momenten herkennen, omdat je ziet hoe de tegenpartij staat opgesteld.
Zoals eerder aangegeven, je wil niet met een loopactie je tegenstander wakker maken. Je kan diepgaan op het moment dat je directe tegenstander even niet oplet. Maar als de laatste lijn goed staat opgesteld, en daardoor de ruimte makkelijk dichtloopt, krijg je misschien geen tweede kans.
Dat betekent dat de passlijn open moet kunnen blijven. Zelfs wanneer de pass al gegeven is. Dit kan alleen wanneer de tegenpartij uit positie wordt gespeeld, of uit zichzelf fout is gaan staan. Het zal hoe dan ook herkend moeten worden, maar hier komt ook het nodige geduld bij kijken.
Wil je een middenvelder bestuderen die van deze loopacties een kunst heeft gemaakt? Neem dan Frank Lampard. Als middenvelder is hij de all-time topscorer van Chelsea. Lampard scoorde zo makkelijk dat de meeste spitsen niet aan hem konden tippen.
Naast zijn timing beschikte hij over de technische kwaliteiten, in zowel zijn aanname als zijn trap. Zijn spel was erop gericht in balbezit te komen in de buurt van de vijandelijke 16. Daarnaast was hij heel veel te vinden in het strafschopgebied van de tegenpartij, en dat op de juiste momenten.
Dat hij voor Engeland niet zo succesvol was als voor zijn club, heeft te maken met de steun die zijn manier van spelen vereiste. De timing die komt kijken bij doeltreffend diepgaan heeft zeker niet alleen te maken met de loper.
Bij zijn club slaagden teamgenoten er constant in hem vrij te spelen. Probeer het geduld op te brengen om te wachten op het juiste moment. Dan is het een kwestie van toeslaan.
Lees Hier Meer:
Een verhaal over diepgang
Geschreven door: Freddy Gomes