Rechtshalf was de positie waar ik in mijn tijd als voetballer het liefst speelde.
De positie van rechtshalf is op het middenveld, aan de rechterkant. In deze rol kom je ook veel centraal te spelen, samen met de middenvelder aan de linkerkant, de linkshalf.
Even uitgaande van een 4-3-3 systeem, zijn er de opties van spelen met de punt naar achteren en met de punt naar voren. In de praktijk betekent dit voor de rechts- en linkshalf spelen met een speler in de rug (punt naar achteren) of spelen in de rug van de meest aanvallende middenvelder.
De taken en opdrachten van de rechts- en linkshalf zullen afhankelijk zijn van de variant die wordt gehanteerd door de ploeg.
4-3-3 met een 6
Deze speelwijze wordt tegenwoordig ook een dubbele 10 genoemd. Dit komt omdat er vanwege de aanwezigheid van een pure verdedigende middenvelder twee middenvelders zijn die veel kunnen aanvallen. Of zij dit ook doen is afhankelijk van hoeveel balbezit het team heeft.
Op deze positie staan dan box-to-box type spelers die letterlijk het gebied van 16 naar 16 bespelen. Deze spelers hebben veel loopvermogen in huis, maar ook diepgang en scorend vermogen. In wedstrijden met een klein speelveld heb je veel aan middenvelders die sterk zijn tussen de linies.
4-3-3 met een 10
Ondanks dat het niet geheel hetzelfde systeem is, moet ik hierbij denken aan de 4-2-3-1 van Oranje, waarmee het in 2010 bijna wereldkampioen werd. De rechts- en linkshalf waren Mark van Bommel en Nigel de Jong. De twee vormden een ijzersterk controlerend duo voor de verdediging.
Van Bommel was de speler die meer werd betrokken bij de opbouw, vanwege zijn goede passing. De Jong was een fantastische aanjager die daarnaast ook nog kon voetballen. Het was vooral voor Van Bommel belangrijk ingetogen te spelen, omdat hij graag de loopactie vooruit maakte.
Voor de twee had Sneijder als nummer 10 alle vrijheid om het spel naar zich toe te trekken.
Mijn tijd als rechtshalf
Beide rollen vond ik heerlijk. In de jeugd speelde ik jaren als rechtshalf met een 10 nog voor me. Later, bij de amateurs, heb ik heerlijke wedstrijden gespeeld met een verdedigende middenvelder in de rug. Hierdoor ontstond een meer aanvallende rol dan ik eerder op de positie gewend was.
In de variant met een 10 voor mij, kwam ik veel in de bal om het spel te maken. In mijn stuk over het worden van een betere middenvelder, schreef ik over de samenwerking met de 10. Hij liep vooral verticaal, wou graag richting het doel van de tegenstander.
Dit gaf mij nog meer ruimte om over het gehele middenveld op zoek te gaan naar de bal. In de variant met een 6 achter mij kwam ik minder aan de bal, maar eenmaal in balbezit was dat op de helft van de tegenstander. Daarnaast was het belangrijk om voor diepgang te zorgen.
De posities van rechts- en linkshalf zien we overigens ook in andere systemen. De posities worden niet altijd zo genoemd, en er kunnen specifieke verschillen zijn per systeem. Toch zijn middenvelders in een ruit in 4-4-2 een rechtshalf en linkshalf.
Dit geldt tevens voor de beide varianten op het middenveld in 3-5-2. Zo beschreef ik de oude manier van spelen van Juventus, toen nog met Pogba en Vidal.
Het spelen met de punt naar achteren is van alle systemen, schreef ik een tijd terug. De rechtshalf en linkshalf zien we, met wat verschillen, ook in elk systeem terug.