“Je krijgt niet altijd waar je voor gaat, maar je krijgt altijd waar je genoegen mee neemt.” – James Clear
Ik las een tijdje geleden een uitspraak over Guardiola, van Haaland. Rond die tijd een was er een veelbesproken filmpje te zien van de twee. De trainer trekt aan de Noorse spits, en wil hem iets duidelijk maken, terwijl zij samen van het veld lopen na een wedstrijd.
Guardiola is een trainer vol passie. Het filmpje met Haaland deed mij denken aan een veel ouder filmpje, uit zijn tijd bij Bayern. Toen ging hij direct na de wedstrijd op de middenstip in gesprek met een nog jonge Joshua Kimmich. Je ziet aan Guardiola dat hij de jonge speler beter wil maken.
Haaland gaf in een recent interview ook aan wat Guardiola zo goed maakt. Het feit dat hij constant achter zijn spelers aanzit. Hij vraagt elke dag het beste van zijn spelers. Je zou denken dat alle trainers dat doen, en misschien proberen zij dit ook. Feit is wel dat er een aantal trainers zijn die hier de nadruk op kunnen leggen. Spelers hebben hier vaak baat bij.
In het verleden heb ik regelmatig uitspraken van spelers gelezen over trainers als Van Gaal en Sir Alex Ferguson. In een eerder stuk gaf ik het voorbeeld van Jorge Jesus bij Flamengo. Toen hij bij de club uit Rio de Janeiro tekende, had hij één doel voor ogen: Het winnen van de Copa Libertadores.
Rustig trainen was er niet meer bij voor de spelers van het team. Die moesten erg wennen aan het 'gezeik' van de Portugese trainer. De training werd constant stilgelegd om aan te geven dat de manier waarop werd getraind door de spelers echt niet kon. Wie het beste uit zichzelf wil halen, zal elke dag alles moeten geven. De werkwijze van Jesus leverde de club de dubbel op.
De hierboven beschreven voorbeelden zijn van hoogste niveau. Het gaat hier echter om principes die op elk niveau van toepassing zijn. Eén verschil is wel dat er in de top geaccepteerd wordt dat er ook onder een bepaalde druk moet worden gepresteerd. Die druk komt vaak in de vorm van verwachtingen, en als gevolg daarvan is het altijd een onderwerp.
Het feit dat het altijd een onderwerp is, is direct een kans. Kleinere clubs worden in de gelegenheid gesteld om de boodschap telkens weer te herhalen. De cultuur binnen de club moet zich aanpassen aan de doelstelling, wat betekent dat iedereen die onderdeel is van de organisatie gedrag moet vertonen wat past bij de doelen.
Ik begrijp het idee van spelers willen beschermen tegen de druk van buitenaf. Toch denk ik dat wij allemaal, los van het niveau waar we uitkomen, meer kunnen bereiken wanneer de lat hoger ligt dan wat wij zien als realistisch. Ik ben ervan overtuigd geraakt dat we ons leven vormgeven in ons hoofd, en dat wat we wel of niet bereiken een gevolg is van die manier van denken.
Maar hoe leg je de lat hoger zonder die druk erbij?
De druk die komt kijken bij de verwachtingen rond prestaties kan worden verminderd door de nadruk te leggen op het proces, in plaats van de uitkomst. Hier kom je niet mee weg bij de meeste topclubs, maar het is een optie voor kleinere teams en individuele situaties. De uitkomst is niet altijd volledig afhankelijk van je eigen prestaties, terwijl het proces 100% jouw verantwoordelijkheid is.
Ik kan als doelstelling voor mijn blog 100.000 lezers hebben. Dat is een doel gericht op een uitkomst. Ook dit kan goed zijn voor mijn ontwikkeling als blogger, maar het heeft ook nadelen. Als ik echter een doel formuleer op basis van proces, heb ik daar meteen meer controle over. Elke dag een stukje publiceren, dat is mijn huidige proces doel.
Of ik elke dag publiceer, hangt volledig af van mezelf. Ik heb het proces volledig onder controle, en ook wanneer het mis zou gaan is het mijn verantwoordelijkheid. Elke dag publiceren, en dat steeds beter doen, kan uiteindelijk als uitkomst hebben dat ik de 100.000 lezers bereik. Een mooi doel, en iets wat ik zeker zou willen bereiken. En toch focus ik mij op het proces, dat is mijn eerste doel.
Doen wat ik moet doen. Elke dag weer, en dat steeds beter uitvoeren.
Stel dat je van plan bent om af te vallen. Je kan als hulpmiddel besluiten te posten dat het doel is om 20 kg kwijt te raken. Het is misschien beter om een doel te formuleren rond het proces. Post bijvoorbeeld dat je vanaf nu 4x in de week naar de sportschool gaat. Hoeveel je afvalt, en hoe snel, kan afhangen van meerdere factoren. Of je 4x in de week gaat trainen, hangt enkel af van jezelf.
Jij moet gaan bepalen hoe het 4x trainen onderdeel van je leven gaat worden. Welk deel van de dag het beste is om te trainen. Welke oefeningen je wilt gaan doen. Wat je qua voeding moet veranderen om alles uit je sessies te kunnen halen. Of je meer moet slapen om goed te trainen. Allemaal proces onderdelen die je volledige aandacht vragen.
In een latere fase kan je ervoor kiezen om bewust de 'druk' op te voeren. Je kan proces en doel samenvoegen, en anders gaan communiceren naar buiten toe. Het kan een goed idee zijn om hier langzaam naartoe te groeien. Dan kan het zijn dat je die druk ervaart als iets positiefs.
De lat hoog leggen zonder al te veel druk is mogelijk. De focus moet dan op het proces, en niet de uitkomst. Lukt het jou om te accepteren dat er een zekere druk bij komt kijken wanneer je iets wilt bereiken, dan ben je onderweg naar een mooie nieuwe fase in je ontwikkeling.
“Onthoud dat je alles kunt bereiken wat je wilt, maar het vergt actie, doorzettingsvermogen en het onder ogen zien van je angsten.” – Gillian Anderson