In het stuk over de omschakeling, schreef ik over de dodelijke omschakeling van Dinamo Kiev.
De legendarische ploeg van topcoach Lobanovskyi wist onder andere dankzij een jonge Shevchenko vele ploegen te verslaan met een supersnelle overgang op het moment van balbezit.
De omschakeling biedt een ploeg de kans om te profiteren van de kwetsbaarheid van de tegenstander op het moment dat zij vooral denken aan een aanval. Tegelijkertijd dient een deel van het team in balbezit altijd te denken aan het moment van balverlies. Gaat iedereen naar voren, dan kan het elftal tegen een counter aanlopen zodra de tegenstander de bal terug wint.
Hoe kan je dit het beste trainen?
Naast de omschakeling in aanvallende zin, is er dus ook de omschakeling van balbezit naar balverlies. Dit rust meer op de verdedigende organisatie van een team. Spelers moeten ook in balbezit in staat zijn om vooruit te denken. Zo zijn er een aantal spelers die al bezig zijn met het moment van balverlies.
Het verschil tussen de twee is dat de laatste meer een tactisch verhaal is. Bij de omschakeling van verdedigen naar aanval, draait het vooral om de combinatie van techniek en snelheid. Een team moet het voetballende vermogen hebben om in twee of drie passes in de 16 van de tegenstander te komen.
Dit kan je onder meer trainen door het te verwerken in verschillende oefenvormen.
Eén voorbeeld is de partij met kleine goals en met één grote. Op goal staat de keeper. Dit is daarom een handige oefening voor teams met één keeper of op dagen van afwezigheid van de andere keeper. De doelpunten op de grote goal tellen. Aan de andere kant staan twee kleine goals, aan beide kanten van het veld.
De doelpunten op de kleine goals geven recht op het aanvallen van de grote goal. Dit is meteen het omschakel moment. Wanneer een team scoort in één van de kleine goals, mag het de bal pakken en direct starten aan een nieuwe aanval. De tegenstander moet in sprint terug om te organiseren zodat het kan gaan verdedigen.
Zeer leuke oefening waarbij zowel het aanvallende als verdedigende aspect van de omschakeling kan worden getraind.
Een ander voorbeeld van een leuke oefening, is het positiespel met twee vakken. Het positiespel speelt zich af op één vlak. Hier is de opdracht van de bal bezittende partij, om bijvoorbeeld tot 10 balcontacten te komen. De tegenstander moet dit zien te voorkomen. Door de bal te onderscheppen, en deze te verplaatsen naar het andere vak met een pass, komt het zelf in balbezit.
Bij deze verplaatsing is de opdracht voor spelers om zo snel mogelijk naar het andere vak te gaan. Hier gaat, samen met twee wachtende spelers, het positiespel verder. Het team met balbezit heeft als reden om snel te verplaatsen dat het zonder weerstand snel kan komen tot 10 balcontacten. De tegenstander moet sprinten naar het vak om dit te voorkomen.
Ook bij deze oefening zie je dat er sprake is van omschakelingen naar balbezit én balverlies. Er is ook de optie om specifieke oefenvormen uit te voeren die enkel bepaalde onderdelen van de omschakeling aanpakken.
In tactisch opzicht, bij de omschakeling van aanval naar verdedigen, is het gekozen systeem en de uitvoering hiervan belangrijk. Dit bepaalt mede hoeveel mensen constant achter de bal staan. Speel je tegen een team dat bekend staat om de supersnelle omschakeling, dan kan je kiezen voor een speler extra achter de bal.
Speel je met backs die helemaal mee naar voren gaan, dan moet je zorgen voor minimaal drie achterin. De vraag is dan hoe het middenveld staat. Je moet spelers hebben die in staat zijn om het team te organiseren. Spelers die kunnen zien waar het gevaar vandaan zou kunnen komen bij balverlies.
Het trainen van beide omschakel momenten zijn dus een combinatie van voetballend en tactisch vermogen. Hiermee zijn het zaken die enerzijds goed te trainen zijn, en aan de andere kant moeten worden besproken.
Pak daarom goede momenten om de training stop te zetten, zodat nog duidelijker wordt wat er van spelers wordt verwacht en wat er moet worden verbeterd.
Lees Hier Meer:
Hi, mijn naam is Freddy Gomes. Ik ben de oprichter van Voetbal Tactics. Bedankt voor het lezen! Hij jij een onderwerp dat jij graag terug wilt zien op onze blog? Laat het mij weten, en misschien schrijf ik er wel over. Ook voor vragen/opmerkingen mag je mij mailen :)