Trainers zijn geen normale toeschouwers van een voetbalwedstrijd.
Toen PSV onlangs diep in blessuretijd de winnende goal scoorde tegen Shaktar Donetsk, had Peter Bosz de goal niet eens gezien. Journalisten vonden zijn reactie dan ook vreemd.
Tijdens de persconferentie na de wedstrijd gaf Bosz uitleg hierover. Hij had niet gezien wie er scoorde. De trainer vertelde dat hij op dat moment met wat anders bezig was. Hij keek of er wel goed werd doorgedekt, zodat PSV niet opeens in de omschakeling kon worden geklopt.
Bosz was de spelers die bij hem in de buurt stonden aan het coachen. Van de trainer moesten zijn spelers doordekken, om bij een afvallende bal te voorkomen dat de tegenpartij zou counteren. Door vooruit te lopen in de richting van de inzakkende spelers van de tegenpartij, zit je er kort op.
Bij een bal die wordt weggekopt moet je zorgen dat geen tegenstander de bal kan aannemen met ruimte. Kan dit wel, dan gaan er teamgenoten lopen. Dat is hoe je een counter om je oren krijgt.
De term restverdediging lijkt soms alleen te gaan om welke spelers er blijven hangen tijdens een aanval. Het is echter ook belangrijk dat die spelers de juiste dingen doen.
Achterin
Edin Terzic, vorig seizoen trainer van Borussia Dortmund, gaf een ander voorbeeld van het neerzetten van de restverdediging. Terzic besprak het moment van de eigen aanval. Hij hamert dan op een goede bezetting voor de goal.
“We willen onze aanval af kunnen maken. We willen kansen creëren en scoren. Je moet er op z'n minst een corner aan over houden, of een vrije trap”.
Stel dat je daarom op dat moment 1 op 1 achterin staat. Dat wil je, zeker tegen snelle spelers, zoveel mogelijk voorkomen. De aanvallende intenties van het team moeten van de trainer hand in hand gaan met het neerzetten van de 'rest defence', de restverdediging.
Terzic benadrukt het belang van de communicatie vanuit het centrale duo. Die geven het sein aan de verdedigende middenvelder die terug moet stappen, of aan één van de backs. Het kan zijn dat de verdedigende middenvelder uit positie is, of wat verder weg staat.
Soms is het daarom beter om de back aan de kant zonder bal terug te halen. Terzic noemt dit aan een kant aanvallen, aan de andere kant beschermen. Wanneer een team die keuze maakt, kan de verdedigende middenvelder doen waar Peter Bosz over sprak.
Dat doorstappen naar voren, om in het geval van een afvallende bal balbezit voor de tegenstander te voorkomen. Want dat is waar de restverdediging voor dient. Of spelers nu naar achter lopen of vooruit, belangrijk is dat zij bezig zijn met een eventuele verdedigende actie die kan komen.
Anticiperen op de volgende situatie kan helpen om counters te voorkomen. In de omschakeling start de counterende ploeg eerder waardoor zij bijna altijd sneller zijn. Door je in te stellen op een mogelijke volgende actie is dit veel beter te verdedigen.
De restverdediging moet als het ware in de toekomst proberen te kijken.
Lees Hier Meer: