“Verdedigen begint voorin”.
Druk zetten is de handeling van een aantal spelers of zelfs het gehele team om de bal terug te veroveren van de tegenstander. Door het uitoefenen van druk op de bal op een bepaald deel van het veld probeert een team een fout in te leiden.
Hierna kan het team mogelijk overgaan tot een snelle omschakeling. In een eerder stuk over Kantelen liet ik al vallen dat in mijn ogen het druk zetten misschien wel het moeilijkste onderdeel is van het spelletje om als team goed te beheersen.
Dit komt omdat er factoren meespelen als onderlinge communicatie, het zien van wat er speelt, plus het anticiperen en reageren op een veranderde situatie. Dit moet allemaal binnen een paar seconden gebeuren, anders ben je als team te laat en wordt je weggespeeld.
Hoog Druk
Hoe hoger je als team druk wilt zetten op de tegenstander, des te groter de uitdaging. Het betekent namelijk dat je met het gehele team vooruit moet. Je laat dus veel ruimte achter je waar snelle aanvallers gebruik van kunnen maken. Schuift niet het gehele team mee, dan worden de onderlinge ruimtes te groot.
Hierdoor kan de tegenstander ook nog eens tussen de linies de ruimte vinden, voordat zij de ruimte gaan zoeken achter een eventueel opschuivende verdediging. Dit geeft de tegenstander de kans om er voetballend uit te komen.
Hierdoor wordt het makkelijker om de ruimte achter de verdediging te vinden. Met veel ruimte achter de verdediging, is het prettig een keeper te hebben die deze ruimte kan bespelen. We zien steeds meer dat keepers de manier van spelen van Manuel Neuer overnemen. Hierbij is het niet ongewoon om de keeper op 30 meter van de goal te zien.
Als een team hoog druk wilt zetten, dan moet de communicatie goed verlopen. Het moet duidelijk zijn wat de taken zijn. Op elke positie moeten spelers weten wat er van ze wordt verwacht. Het elftal moet de type verdedigers hebben die zich prettig voelen met grote ruimtes in de rug. Het vertrouwen in elkaar moet aanwezig zijn.
Gaat het een paar keer mis, dan is er de kans dat er een aantal spelers willen inzakken. Deze twijfels in het team zullen leiden tot fouten en veel ruimte voor de tegenstander. Hoog druk zetten kan risicovol zijn, maar heeft ook zeker voordelen. Onlangs gaf spits Luuk de Jong in een interview aan dat het voor hem erg prettig is.
Het stelt hem als nummer 9 in staat om na het veroveren van de bal in de buurt van de goal van de tegenstander te profiteren. Hij komt al snel in de 16, waar hij veel door zijn teamgenoten in stelling wordt gebracht.
Andere Vormen
Druk zetten op de bal hoeft niet altijd hoog op het veld te gebeuren. De trainer bepaalt hoe het druk zetten precies wordt uitgevoerd. Dit kan afhangen van de eigen ideeën en de kwaliteiten van het team. Een manier van druk zetten die veel voorkomt is rond de middenlijn. Zo hoeft het team niet te hoog te spelen met veel ruimte in de rug.
En toch ontstaat er op deze manier een compact spelend team, met een klein speelveld. Door druk te zetten op de bal kan er alsnog worden geprofiteerd van mogelijke fouten in de opbouw van de tegenstander. Deze zijn net allen in voorwaartse beweging. Er liggen dan kansen in de omschakeling.
Een andere manier is het laten inspelen van een bepaalde speler bij de tegenpartij. Dit kan een back zijn, of een verdedigende middenvelder. Soms kiezen trainers voor een tegenstander waarvan bekend is dat deze zich onder druk niet fijn voelt. Er kan worden afgesproken dat wordt afgewacht tot de bal onderweg is naar een bepaalde speler, waarna vol druk wordt gezet door het gehele team.
Het is goed mogelijk de tegenstander te verrassen met een combinatie van verschillende vormen. Zo kan je starten met hoog druk zetten. Op deze manier kan de tegenstander niet rustig in de wedstrijd komen. Daarna kan worden overgegaan tot andere vormen, en weet de tegenstander niet wat je gaat doen.
Welke vorm ook de voorkeur heeft, druk op de bal zal er uiteindelijk moeten zijn. Al is het pas ter hoogte van je eigen verdediging. Belangrijk is dat spelers weten wat de taken zijn. Het komt hier weer neer op een keuze maken, en deze duidelijk communiceren. Hoe hoger je druk wilt gaan zetten, hoe beter elke speler moet weten wat ze moeten doen.
Lees Hier Meer:
Wat is het verschil tussen knijpen en kantelen?
Hi, mijn naam is Freddy Gomes. Ik ben de oprichter van Voetbal Tactics. Bedankt voor het lezen! Heb jij een onderwerp dat je graag terug wilt zien op onze blog? Laat het mij weten, en misschien schrijf ik er wel over. Ook voor vragen/opmerkingen mag je mij mailen :)