Wanneer de tegenstander wil opbouwen van achteruit, kan je als tegenpartij lekker inzakken of meteen kiezen voor het druk zetten op de bal.
Hoog druk zetten op de tegenstander is geen makkelijke opgave, maar als het team dit eenmaal beheerst levert dit veel op. Even uitgaande van een situatie waarin de tegenstander speelt met 4 achterin, gaan normaal gesproken de backs hoog staan.
Het centrale duo gaat uit elkaar, en de keeper speelt één van de twee aan. Ik ga voor dit voorbeeld uit van twee teams die spelen in een 4-3-3 systeem. Dat betekent dat tegenover de twee centrale verdedigers 1 spits staat.
Er wordt in dit geval vol druk gezet op de bal, en dus krijgt de spits steun voorin van medespelers. Dit brengt ons op twee opties die mogelijk zijn om de opbouw van de tegenstander volop te verstoren.
Optie 1 is dat de nummer 10 doorschuift, en samen met de spits druk zet op de centrale verdedigers. Speelt het team niet met de punt naar voren, dan wordt de spits bijgestaan door één van de twee (aanvallende) middenvelders.
De tweede optie is, en op deze wil ik verder ingaan, is een buitenspeler naar binnen halen. Deze staat de spits dan bij, en samen zetten zij druk op het de twee centrale verdedigers van de tegenpartij. Dit betekent dat de buitenspeler op dat moment de back los laat.
Bal naar de linker centrale
De tegenstander wil gaan opbouwen. De backs gaan zoals gezegd hoog staan. De buitenspelers laten de backs een beetje los, een pakken de ruimtes tussen de back en de centrale verdedigers. Nu is het afwachten welke centrale verdediger wordt ingespeeld. Dat is de linker centrale.
De spits zet direct druk vooruit op deze speler. De linker centrale verdediger zoekt contact met de linksback. Kan deze worden ingespeeld? De buitenspeler ziet dat zijn spits druk zet vooruit, en blijft in de lijn staan van een eventuele pass naar de back.
Ondertussen laat linksbuiten de rechtsback helemaal los, en komt naar binnen. De linker centrale ziet dat de lijn naar de linksback gesloten is, en ziet af van een pass. Dan maar een pass breed naar de rechter centrale verdediger. Maar deze wordt ondertussen onder druk gezet door de buitenspeler.
De rechter centrale ontvangt de bal. Deze kan nu twee dingen doen. Of een bal terug op de keeper, die vervolgens de vrije back zoekt aan de rechterkant, of meteen de pass naar rechts. Hoe dan ook, de rechtsback heeft na ontvangst van de bal alle tijd en ruimte voor een goed vervolg.
Maar daar heeft de tegenpartij een antwoord op. De linksback is helemaal doorgeschoven naar voren, in de richting van de rechtsback. Deze wil de bal vooruit inspelen op de rechtsbuiten, maar ook die is inmiddels opgepakt, door de linker centrale verdediger.
Op het middenveld staan de koppels. De rechtsback kan alleen nog terug naar de keeper. Omdat iedereen al vooruit liep om druk te zetten, is de afstand naar de keeper klein. Ook deze wordt meteen onder druk gezet, en moet kiezen voor een snelle lange bal.
Zonder richting wordt die bal gewonnen, en nu kan het team zelf gaan opbouwen. Het is ook goed mogelijk dat het team dankzij de druk op de helft van de tegenstander de bal verovert. Dan kan het met twee of drie passes al gevaarlijk worden voor de goal van de tegenpartij.
Waarom
Waarom kiezen voor deze optie? Het is onder meer een manier om de koppels op het middenveld te behouden. Op het middenveld ontstaat er in dit geval een 3 tegen 3, waarbij al snel duidelijk kan zijn wie wie oppakt en wanneer. Dat is een fijn idee voor trainers en spelers.
Het laten doorschuiven van middenvelders, waar ik overigens nog op terug zal komen, verstoort in ieder geval op dat deel van het veld de balans. Achterin moeten spelers centraal staan die het geen probleem vinden om in te schuiven op het middenveld om daar door te dekken.
De spelers achterin moeten het 1 op 1 spelen beheersen. Daarnaast dienen zij over voldoende snelheid te bezitten om met ruimte in de rug te spelen. De voorkeur voor deze manier van druk zetten betekent dat er in ieder geval gekanteld kan worden om meer gevaar te voorkomen.
Lijkt de tegenstander door te komen aan één kant van het veld, dan kan het team door snel en goed te kantelen alsnog de situatie oplossen. Doorschuiven vanuit het middenveld lijkt meer risico met zich mee te brengen, want een fout maken hierbij betekent een probleem in de as.
Lees Hier Meer:
Geschreven door: Freddy Gomes