“Never change a winning team.”
Ik heb tot nu toe een paar keer geschreven over de onderwerpen opstelling en systeem.
Hierdoor ging ik nadenken over vragen die mensen kunnen hebben over beide termen. Een terugkerende factor is vastigheid. Spelers hebben tijd nodig om de manier van spelen van een trainer goed te begrijpen en uit te voeren. Hoe meer de speelwijze afwijkt van wat de meeste spelers gewend zijn, hoe meer tijd de groep nodig zal hebben.
We gaan in op het gebruik van een vaste opstelling en/of systeem:
Moet je altijd spelen in hetzelfde systeem?
Moet je altijd spelen in dezelfde opstelling?
In dit stuk gaan we verder met de opstelling. Moet deze altijd hetzelfde zijn?
Ik vind spelen in hetzelfde systeem belangrijker dan altijd spelen in dezelfde opstelling. Het is daarnaast ook nog eens makkelijker om elke week in hetzelfde systeem de spelen. De uiteindelijke opstelling heb je niet altijd in de hand. Schorsingen, blessures en de concurrentie kunnen voorkomen dat je niet wekelijks met dezelfde 11 kunt starten.
Er zijn minder redenen om regelmatig van systeem te wisselen. Door vast te houden aan hetzelfde systeem, weet iedereen na een tijdje wat de taken zijn. Zelfs wanneer de resultaten tegenvallen, kan het vertrouwen toenemen omdat spelers steeds beter weten wat ze moeten doen. Als daarna ook nog eens de resultaten beter worden, ontstaat er een groep vol vertrouwen.
De behoefte van spelers aan vastigheid en duidelijkheid bestaat op elk niveau, en mag niet worden onderschat.
Rouleren
Trainers kiezen voor rouleren om twee redenen. Spelers krijgen meer rust, en anderen krijgen weer meer speeltijd. Het nadeel van spelen in een vaste opstelling is dat je te maken krijgt met een aantal ontevreden vaste bankzitters. Als trainer moet je rekening houden met de hele groep.
Rouleren is op elk niveau geen gek idee. Zorg er wel voor dat iedereen weet wat de taken zijn binnen het systeem.
Het is vooral zonder bal van groot belang dat alle spelers weten wat er moet gebeuren. Dit betekent dat trainers zich moeten richten op het systeem, en dat iedereen dit systeem beheerst. In plaats van te werken naar een ideale 11, werk je naar een groep met spelers die goed inzetbaar zijn op meerdere posities in het gekozen systeem.
Trainers die het tactisch vermogen van spelers individueel vergroten, kunnen makkelijker rouleren. Want al staat er een andere speler, de positie is hetzelfde. En daarmee de taken en verwachtingen in balbezit én bij balverlies.
Wekelijks spelen met dezelfde opstelling, is dat niet de beste vorm van vastigheid en duidelijkheid? Ja, dat kan. Maar ik zou hier alleen voor kiezen als er een groot verschil zit tussen de beste 11 en de bank. Een nadeel is meteen dat de bankzitters zich minder snel ontwikkelen zonder speeltijd.
Als ik de voor- en nadelen tegen elkaar afzet, focus ik liever op het systeem dan op de opstelling.
Lees Hier Meer: