De onderwerpen systemen en opstelling zijn belangrijk. Beiden geven zij spelers veel mee over wat er van ze wordt verwacht en gevraagd. Het zijn dan ook onderwerpen die ik zoveel mogelijk wil behandelen op onze blog. Dat is tot nu toe aardig gelukt, maar we zijn nog lang niet klaar.
Eén vraag die ik nog niet duidelijk heb beantwoord rond systemen en opstellingen, gaat over het hanteren van de twee. Moet er altijd worden vastgehouden aan hetzelfde systeem? Moet er zoveel mogelijk worden gespeeld in dezelfde opstelling?
In dit stuk gaan we in op het spelen in hetzelfde systeem. In een latere post volgt de opstelling.
Eerder schreef ik over De Functie van een Voetbalsysteem:
“Voetbalsystemen vertellen ons hoe een elftal speelt, en wat we van de spelers op verschillende posities mogen verwachten. Door te kiezen voor een specifiek systeem kan de trainer van een team zijn eigen ideeën en filosofie gebruiken om het elftal beter te maken.”
“Het gekozen systeem geeft de trainer de kans om de kracht van de groep gebruiken, door de spelers zodanig in te zetten dat zij gebruik kunnen maken van de aanwezige kwaliteiten.”
Bovenstaande zinnen geven al weg welk antwoord eraan zit te komen. Ja, het is beter om altijd in hetzelfde systeem te spelen. Het goed beheersen van een systeem heeft tijd nodig. Een groep kan maanden nodig hebben om een nieuwe manier van spelen te begrijpen. Zelfs in bekende systemen moeten spelers elkaar leren kennen. Maak het daarom niet moeilijker door systemen af te wisselen.
Mocht het zo zijn dat jij als trainer voor een systeem hebt gekozen dat niet werkt, maak dan de wijziging. Is het echter zo dat je gelooft in het systeem maar de resultaten tegenvallen, verander niet van systeem. Het kan zijn dat je de spelers op een andere positie moet opstellen. Het kan zijn dat je niet de juiste dingen vraagt van de juiste spelers.
Het systeem wijzigen kan, afhankelijk van de exacte wijziging, spelers behoorlijk verwarren. De groep zal opnieuw tijd nodig hebben om hieraan te wennen.
Op elk niveau hebben spelers behoefte aan vastigheid en duidelijkheid. Dit geldt voor spelers individueel, maar zeker als groep. De gevolgen van een gebrek aan die twee zaken voor een groep van 16 of 20 spelers mag zeker niet worden onderschat. Ook trainers hebben het gevoel in te moeten grijpen wanneer het even niet loopt.
Dat gevoel hoeft niet onterecht te zijn, maar kan betekenen dat het ingrijpen te drastisch is. Hoewel het veranderen van het systeem een trainer het gevoel van controle over de resultaten geeft, werkt het lang niet altijd. Vooral niet in het begin.
Heb je een visie voor de groep? Hoe zie jij de groep tot de beste resultaten komen? Of, in het geval van een team in de jeugdopleiding, tot de beste ontwikkeling? Sluiten de kwaliteiten van de groep aan op jouw manier van spelen? Als jij goed hebt nagedacht over deze zaken, hou je dan vast aan je werkwijze. Richt je op het beter maken van de spelers en de groep.
Doe dit onder meer door het simpel te houden. Vastigheid en duidelijkheid zorgen ervoor dat de groep weet wat er moet gebeuren. Speel zoveel mogelijk in hetzelfde systeem. Geef je spelers de kans om elke week beter te worden. Onthoud dat de resultaten niet altijd het hele verhaal vertellen.
Lees Hier Meer: