Een corner, ook wel een hoekschop genoemd, is een vrije bal die vanaf de hoek van de achterlijn en zijlijn mag worden genomen, vanaf zowel links als rechts.
Een corner wordt gegeven wanneer de verdedigende partij de bal als laatste heeft geraakt, voor deze de achterlijn heeft gepasseerd.
Het grote voordeel van de corner/hoekschop is dat het zo lastig te verdedigen is. Als het een tegenstander lukt om in die ruimte vlak voor de goal vrij te komen, is het in zeer veel gevallen een doelpunt. Corners moeten daarom genomen worden door spelers met een goede trap.
Er bestaan verschillende varianten van corners. Er is de korte corners, waarbij meestal twee spelers naar de hoek gaan en elkaar inspelen. Bij sommige varianten zien we spelers één of beide handen gebruiken om aan te geven wat er gaat gebeuren.
Het kan een vorm van communicatie zijn zodat bijvoorbeeld duidelijk wordt gemaakt dat de tweede paal wordt gezocht. Wat de betekenis is, hangt af van de gemaakte afspraken binnen het team.
Corners/hoekschoppen en vrije trappen vallen onder de term standaardsituaties. Het zijn situaties die voor kansen kunnen zorgen. Dankzij de overeenkomsten van de situaties kunnen deze goed worden getraind, en kunnen er vaste afspraken worden gemaakt voor de uitvoering.
Trainen
Ik moet eerlijk zeggen dat ik het trainen van standaardsituaties vroeger niet leuk vond. Zelfs niet wanneer ik de speler was die mocht trappen. Toch kan ik het belang ervan niet ontkennen. Het is, zeker in het voetbal van vandaag, heel belangrijk om deze momenten te trainen zodat er geprofiteerd kan worden van de kansen.
Neem even de tijd om dit regelmatig door te nemen met de spelers. Maak vaste afspraken over de uitvoering van hoekschoppen. Op die manier kunnen spelers ook onderling zaken bespreken wanneer er niet kan worden getraind op de corners.
In de opportunistische speelwijze van mijn oude vriendenteam, namen we onder meer de corners heel serieus. Tijd om dit te trainen was er niet, maar we spraken wel af om te zorgen voor een volle 16 meter. Hoe meer mensen voor en rond de keeper, hoe beter.
Dankzij een aantal goede trappers én koppers, konden we voor gevaar zorgen. Regelmatig wisten we te scoren uit standaardsituaties. Dit was voor ons belangrijk, omdat we ons gebrek aan voetballend vermogen op deze manier konden compenseren.
Hoe verdedigen
Het is onder meer opvallend hoe er tegenwoordig weinig gebruik wordt gemaakt van spelers bij de palen, om samen met de keeper het doel te verdedigen. Bij corners is het voordeel duidelijk voor de aanvallende partij. Het 1 op 1 verdedigen heeft als nadeel dat er altijd wel één speler los weet te komen van de tegenstander.
Met een kleine vooractie kan de directe tegenstander op het verkeerde been worden gezet. Soms wordt er ook nog eens gebruik gemaakt van een blok gezet door een medespeler. Verdedigen in de zone laat ook te wensen over omdat het lastig is voor spelers van de verdedigende partij om de bal aan te vallen.
Ik denk dat er meer nadruk mag liggen op de verantwoordelijkheid van de keeper. Deze heeft natuurlijk het enorme voordeel dat er gebruik kan worden gemaakt van armen en handen. Daarnaast worden keepers zeker in de eigen 5 meter beschermd door de scheidsrechter.
Tactiek
In het kampioensjaar van ons vriendenteam, speelden we uit tegen de beste ploeg uit onze competitie, Capelle. Zij hadden een team vol goede voetballers. Eén van die spelers kon een geweldige corner trappen. Hij zorgde voor een strak getrapte, indraaiende bal.
Zo kwamen zij op een 1-0 voorsprong. In een vol strafschopgebied kwam de bal met veel snelheid op ons af. Ik bleef staan, wij verloren het duel, en de bak werd hard ingekopt. Het is dan te makkelijk om de speler die het 1 tegen 1 duel verloor de schuld te geven van die tegengoal.
Ik besloot te blijven staan. Omdat het risico op een fout te groot zou zijn. Door te blijven staan maakte ik geen fout, maar kwam de verantwoordelijkheid van het verdedigen van die onmogelijke bal bij een ander te liggen. Een speler die niet zijn armen en handen mocht gebruiken.
In plaats van die speler de schuld te geven van die tegengoal, besloot ik op elke bal daarna gewoon uit te komen. Wat er ook zou gebeuren. Hoe moeilijker de bal, hoe belangrijker het was om uit te komen, om op die manier mijn teamgenoten te helpen bij het verdedigen van deze lastige situaties.
Tijdens die wedstrijd moest ik denken aan een wedstrijd van Feyenoord uit bij NAC. In de goal stond de vrij kleine Lamprou. Hierdoor koos NAC voor een tactiek waarbij de corners indraaiden, en de 5 meter vol stond met spelers die het zicht van Lamprou moesten belemmeren.
NAC was keer op keer gevaarlijk via de hoekschoppen, en wist volgens mij ook nog eens te scoren. Het is een tactiek die het waard is om uit te proberen, omdat keepers vaak niet weten hoe zij hier mee om moeten gaan.
Ik besloot de eventuele fouten te accepteren, en claimde met mijn 1.73m de 16 meter. Er vallen veel doelpunten uit standaardsituaties omdat deze moeilijk zijn om te verdedigen. Het kan helpen om keepers meer verantwoordelijkheid te geven zonder ze af te rekenen op fouten bij deze ballen.
Lees Hier Meer: