Tegenwoordig mogen teams 5 spelers wisselen in een wedstijd van 90 minuten.
De wissels die worden toegepast kunnen helpen om wedstrijden te beslissen. Clubs weten dit, en werken eraan om beter te wisselen. Er is een club die zelfs werkt met een wissel coach.
Dit is een lid van de technische staf die gespecialiseerd is in het toepassen van wissels tijdens wedstrijden. Er komt veel meer bij kijken dan alleen de beslissing van wie eruit gaat, en welke speler erin komt. Mogelijk zien we daarom in de toekomst meer wissel trainers bij voetbalclubs.
Ik kwam een interview tegen met één van de eerste wissel coaches in het voetbal. Hieronder volgen de belangrijkste punten uit dat gesprek.
Identiteit
De wissel coach moet spelers leren dat speeltijd geen onderdeel van de identitiet is. We hebben geleerd dat een belangrijke speler zoveel mogelijk minuten krijgt, waardoor een gepasseerde speler behoorlijk met die beslissing kan zitten. De technische staf moet proberen dit te veranderen.
Wat kan helpen is het zo vroeg mogelijk delen van de basis opstelling. Zo hebben spelers meer tijd om de teleurstelling te verwerken. Wanneer een speler dit te horen krijgt kort voor een wedstrijd, kan het lastig zijn om de knop om te zetten.
Klaar zijn
Wissels moeten er klaar voor zijn om op elk moment in te vallen. Hoe minder ze hoeven te doen voor een invalbeurt, hoe beter. Soms zie je dat een trainer snel een wissel wil toepassen, maar dat er nog van alles moet gebeuren voor iemand het veld in kan.
De scheenbeschermers moeten nog om, de sokken omhoog. Hier moet dan nog tape om. Het shirt moet nog aan worden getrokken. Dit kost tijd, maar geeft ook aan dat een speler niet helemaal klaar is voor een invalbeurt. Het kan dan lastig zijn om mee te gaan in het tempo van de wedstrijd.
Moment
De momenten waarop teams wisselen moeten niet worden onderschat. Er is een groot verschil tussen wissels bij balbezit, en tijdens balbezit tegenstander. Valt een speler in bij balbezit tegenstander, dan moet je meteen verdedigen en misschien achter je tegenstander aan.
Niet wisselen bij een verdedigende standaardsituatie is al langer bekend. Dit doen teams alleen bij een gedwongen wissel. Trainer doen het liever niet, omdat de verdedigende organisatie op het moment van een vrije trap of corner moet veranderen.
De Supersub
De mythe van de supersub betekent dat we indrukwekkende invalbeurten onthouden. Terwijl we dat doen, vergeten we er honderden die geen indruk maakten. Denk aan de wissel van Wout Weghorst op het WK van 2022. De spits was bijna verantwoordelijk voor het bereiken van de halve finale.
De verwachtingen moeten daarom realistisch zijn. Een goede, frisse wissel kan absoluut op onopvallende wijze het team helpen. Spelers kunnen fysiek en tactisch een bijdrage leveren die door de meeste kijkers niet eens wordt gezien. Maar de winnende maken zal niet altijd gebeuren.
Een technische staf moet een methode ontwikkelen om de impact van een wissel te ontcijferen. Op elke positie moeten er zaken centraal staan. Denk aan balveroveringen en gelopen meters, en vooral het gevolg van die acties. Deze informatie kan vervolgens helpen bij toekomstige keuzes.
Voorbereiden
Wissels verliezen 70% van eerste persoonlijke duels, en 60% van tweede duels. Dit zijn zeer tegenvallende statistieken. Invallers staan voor een lastige opgave. Ja, je komt er fris in, maar bent in vergelijking met andere spelers nog redelijk koud.
De wijze waarop spelers worden voorbereid op een eventuele invalbeurt moet beter. Een technische staf moet een systeem hebben voor de wisselspelers. Niet alleen een rondo tijdens de warming up en in de rust, maar oefeningen die zorgen dat spelers klaar worden gestoomd om in te vallen.
Lees Hier Meer: