Een valse spits is een speler die op papier als (diepe) spits staat opgesteld, maar in de praktijk niet veel die positie bezet. In tegenstelling tot een pure spits zal de valse spits veel zwerven, op zoek naar de bal.
Door veel in de bal te komen, komt deze speler bijna als diepe middenvelder te spelen. In de meeste gevallen zal dan ook geen echte nummer 9 de taak krijgen om de rol van valse spits te vervullen. Het zijn vaak aanvallende middenvelders of buitenspelers die de rol krijgen.
Spelen tegen een tegenstander met een valse spits kan behoorlijk lastig zijn voor de centrale verdedigers. Zij staan, samen met een verdedigende middenvelder, voor een keuze. Dekt het centrum door, op pakt de verdedigende middenvelder de valse spits op.
Dit kan verschillen per situatie. Maar het kan een probleem opleveren voor de tegenpartij, waardoor trainers het interessant vinden om een valse spits op te stellen.
De Braziliaanse Ronaldo, R9, was al in zijn tijd een spits die graag aan het zwerven ging. Hij week regelmatig uit naar de linkerkant van het veld, waar hij de ruimte zocht voor het maken van zijn indrukwekkende acties.
Wel is het zo dat hij bij zijn clubs veel speelde in een systeem met twee spitsen, waarbij beiden de vrijheid krijgen om de ruimte op te zoeken.
Valse spits in 4-3-3
In het 4-3-3 systeem spelen teams in de meeste gevallen met 1 diepe spits, en 2 buitenspelers.
Pep Guardiola is een trainer die niet bang is om te experimenteren. In zijn succesvolle tijd bij FC Barcelona begon hij met het opstellen van Messi als valse spits. Eén van die wedstrijden was de CL-finale tegen Manchester United, waardoor het duo Vidic-Ferdinand vaak alleen stond.
Het betekende in de praktijk een extra middenvelder voor Barça, wat de ploeg nog meer in staat stelde het tiki taka voetbal te spelen. Er ontstond een ruit op het middenveld, te vergelijken met een ruit in 4-4-2.
Met snelle buitenspelers en goed positiespel, is het mogelijk om de tegenstander verrassen met een versnelling. Op het middenveld wordt op balbezit gespeeld, tot er ruimte is voor een loopactie diep van één van de buitenspelers. Door het uitspelen van de situatie op het middenveld ontstaat er tijd voor de pass in de diepte.
Later bij Manchester City speelde Guardiola een tijd met Bernardo Silva als valse spits. Silva is vooral een aanvallende middenvelder, een technisch zeer vaardige speler. Voor mij een hele geschikte speler voor de rol van valse spits, die sterk is in kleine ruimtes en tussen de linies.
Echte spits
Ook toptrainers kunnen wel eens overdrijven. Guardiola is daarin geen uitzondering. Er was een tijdje dat hij bij Manchester City te ver ging in het spelen met een valse spits. In een podcast gesprek met Denilson vertelde Gabriel Jesus over het moment dat hij besloot te vertrekken bij City.
Guardiola besloot op een dag linksback Zinchenko op te stellen als valse spits. Jesus, een spits, zat fit op de bank. Bernardo Silva in die rol kon hij accepteren, maar een back op die positie terwijl hij op de bank plaats moest nemen? Ook ik vond het iets te ver gaan.
Hier komt bij dat Jesus in mijn ogen geen pure nummer 9 is. Bij City speelde hij regelmatig vanaf de zijkant. Ik zou een trainer met een spits in de selectie niet aanraden deze speler te passeren voor een ander in de rol van valse spits, en zeker niet wanneer het gaat om een verdediger.
De spits opstellen als buitenspeler is een optie. Zoals Henry en later Villa onder Guardiola als linksbuiten kwamen te spelen. De keuze voor een valse spits geeft een trainer meer opties om te variëren terwijl bij de tegenstander het tactische vermogen wordt getest.
Lees Hier Meer:
Hi, mijn naam is Freddy Gomes. Ik ben de oprichter van Voetbal Tactics. Bedankt voor het lezen! Heb jij een onderwerp dat je graag terug wilt zien op onze blog? Laat het mij weten, en misschien schrijf ik er wel over. Ook voor vragen/opmerkingen mag je mij mailen :)