Is er een verschil tussen een spits en een aanvaller?
Ja, en het verschil is het beste uit te drukken in een altijd/niet altijd verklaring. Want een spits is altijd een aanvaller, maar een aanvaller is niet altijd een spits.
Zo is een buitenspeler een aanvaller. Maar we weten dat een rechts- of linksbuiten geen spits is. In een 4-3-3 systeem staan er 3 aanvallers op het veld, waarvan er normaal gesproken maar één de spits is. Die spits moet onder meer worden bediend door de buitenspelers.
Wanneer we het hebben over een spits hebben we het vaak over een echte nummer 9. Dit zijn spelers die het verst van de eigen goal spelen, en vooral voor het scoren van doelpunten op het veld staan.
Voorbeeld
Een goed voorbeeld is Arjen Robben. Robben was geen spits, maar wel een aanvaller. Hij speelde in zijn carrière het grootste deel vanaf rechts, als rechtsbuiten. Dit was zo bij zijn club Bayern München, maar ook in het Nederlands Elftal.
In het 3-5-2 van Oranje op het WK in 2014, speelde Robben als één van de twee aanvallers. In een 4-4-2 systeem spreekt men ook vaak van een twee spitsen systeem, omdat het goed mogelijk is dat twee pure spitsen in dit systeem samen spelen.
Het systeem van Louis van Gaal was gericht op een spits die aanspeelbaar moest zijn in de bal (Van Persie), en een aanvaller die voor diepte moest zorgen. Robben kon dat als geen ander.
Met name in 4-4-2 zien we het doorschuiven van een aanvallende middenvelder in de positie van 'tweede spits'. Wat trainers dan willen zien is een diepe spits die vooral de centrale verdedigers van de tegenstander bezig kan houden. De ander neemt een zwervende rol aan, waar tegenstander moeite mee kunnen hebben.
Valse spits
Een ander voorbeeld van een aanvaller die geen spits is, is de rol van valse spits. Ik moet zeggen dat ik de rol al een hele tijd nauwelijks terug zie in wedstrijden die ik bekijk. Het was een periode een vast onderdeel van het tiki taka voetbal.
Het uitzakken van een speler in die positie levert een probleem op voor de centrale verdedigers. Moeten zij doordekken of niet? De valse spits zal steeds het gebied tussen verdedigende middenvelder en verdediging opzoeken. Dit doet mij denken aan het Barcelona van Pep Guardiola.
De rol van Messi in onder andere in de CL-finale tegen Manchester United was lastig te bespelen. Op papier een 4-3-3, wordt de speelwijze eenmaal op het veld een 4-4-2 in een ruit met buitenspelers. Een interessante manier van spelen, en dus lastig voor een tegenstander om mee om te gaan.
Lees Hier Meer:
Welke posities zijn er in het voetbal?