Het temporiseren is het bewust bepalen van het tempo in een wedstrijd.
Het komt vaak voor wanneer een team een voorsprong probeert te behouden, en wil voorkomen dat de tegenstander sterker wordt vanwege toenemend balbezit en het aantal kansen.
Temporiseren kan je doen door zoveel mogelijk balbezit te houden. Om dit voor elkaar te krijgen speel je simpele passes naar je teamgenoten, meestal over een kortere afstand.
Balbezit houden kan door simpel, kort vooruit te spelen, in de breedte van het veld, of door ballen terug te spelen waar er minder druk wordt gezet door de tegenstander.
Je kan ervoor kiezen om de bal er helemaal uit te halen tot aan je eigen keeper. Dit dwingt de tegenstander tot het maken van een keuze als het gaat om druk zetten. Wordt er geen druk gezet, of niet meteen, dan heeft de keeper alle tijd voor het bepalen van de volgende handeling.
Zetten de aanvallers van de tegenpartij druk, dan wordt het veld automatisch groter, en zeker als de laatste lijn niet doorschuift. Als de keeper besluit om in te spelen ten opzichte van het hanteren van de lange bal, moet de tegenstander druk houden om te voorkomen dat er spelers vrij staan.
Door veel te bewegen en het gebruiken van de keeper kan een team de bal in de ploeg houden. Hierdoor kan je het spel versnellen en vertragen, afhankelijk van welke situaties zich voordoen op het veld. De tegenstander zal een eventuele achterstand goed willen maken, waardoor er ruimte ontstaat.
Wanneer het tempo bepalen
Ondanks een voorsprong, kan je het gevoel hebben dat de tegenstander sterker wordt. Misschien weten zij kansen te creëren, of zetten zij goed druk op de bal waardoor je er niet uit kunt komen. Vaak zien we dat er vroeg of laat wordt gescoord, en dat het dan zeker geen verrassing is.
Door zuinig om te gaan met balbezit kan je het tempo gaan bepalen. Het is frustrerend wanneer je druk zet op een tegenstander en zij komen er alsnog uit. Daarnaast zorgt het voor twijfels in een team, waardoor mogelijk de helft druk wil zetten vooruit en de andere helft het liefst in wil zakken.
Hier kan je vervolgens van profiteren. Want als je tegenstander maar half druk zet, worden ze kwetsbaar. Er ontstaan gaten op het veld met veel ruimte om toe te slaan.
Het temporiseren is ook het goed kiezen van de juiste momenten om gebruik te maken van de ruimte. Er moeten genoeg spelers achter de bal blijven, voor de omschakeling.
Bepaal het tempo van de wedstrijd, met en zonder bal, en de tegenstander zal veel moeite hebben om terug te komen van een achterstand. Sla vervolgens toe in de counter.
Lees Hier Meer:
Geschreven door: Freddy Gomes