Tijdens de opbouw probeert een team met het rondspelen van de bal de ruimte te vinden om toe te slaan.
Wanneer de tegenstander ondanks het positiespel goed staat, is het beter om de bal eruit te halen. Dat wil zeggen dat de bal uit de drukte wordt gehaald. De bal moet weg waar de tegenstander staat opgesteld. De tegenpartij probeert namelijk door te kantelen het veld klein te maken.
Doen zij dit goed, dan is er weinig of geen ruimte voor een aanval. Met een pass terug wordt de bal eruit gehaald, en kan je als ploeg de andere kant op gaan zoeken. De bedoeling is dat je hiermee ruimtes kan creëren. Een ander voordeel is dat de tegenstander moet blijven lopen.
Heb je moeite met het vinden van de ruimte, dan kan je in ieder geval dankzij je positiespel de tegenpartij vermoeien.
Ik geef hieronder twee voorbeeld van situaties waarin de bal eruit halen de beste oplossing is.
Bal bij de rechtsbuiten
Het team heeft de bal rondgespeeld. Deze is terechtgekomen bij de rechtsbuiten. De tegenstander staat echter al snel goed, onder meer door te kantelen. Zo kan je dat vaststellen: Er is bij het aannemen van de bal al meteen sprake van dubbele dekking, met de linksback en linkshalf/buiten.
Dit maakt een eventuele actie lastig. Daarnaast zijn de ruimtes klein. De spits staat tussen het centrale duo in de dekking, met een verdedigende middenvelder hier nog voor. De rechtsback knijpt helemaal naar het centrum, om de afstand tussen de verdedigers te verkleinen.
Zonder echte opties, moet de rechtsbuiten de bal eruit halen. Via een pass terug naar de eigen rechtsback, komt de bal opnieuw terecht bij het centrale duo. Deze kiezen nu voor het opbouwen via de linkerkant, en spelen de linksback aan.
Bal bij de linksback
De tegenpartij ziet dit als het moment om vol druk vooruit te zetten. De linksback neemt de bal aan, en krijgt direct te maken met de rechtsbuiten. Deze sluit de passlijn af naar de linksbuiten. Centraal staan de middenvelders in de dekking, waardoor de back besluit deze niet in te spelen.
Ondertussen is de spits van de tegenstander in de ruimte tussen de linksback en het centrum gaan staan. Hierdoor kan ook deze pass niet worden gegeven. Er volgt nog een poging van een middenvelder om vrij te lopen, maar ook deze keer is er sprake van korte dekking.
De enige pass die de linksback als optie ziet, is de terugspeelbal naar de keeper. De pass wordt gegeven. Nu is de bal er helemaal uitgehaald, en kan het team via de keeper aan een nieuwe opbouw gaan beginnen.
Het centrale duo zakt weer uit, en gaan uit elkaar staan. De backs gaan hoog staan. Er komt een verdedigende middenvelder in de bal.
Door de bal eruit te halen houdt het team in ieder geval balbezit. Geduld is een belangrijk onderdeel van het positiespel.
Lees Hier Meer:
Balbezit en balbezit tegenstander uitgelegd
Geschreven door: Freddy Gomes