De technische staf van een voetbalteam bestaat uit de (hoofd)trainer en de verschillende assistenten.
Zij houden zich bezig met alles op technisch gebied, wat neerkomt op wat er zich op het veld afspeelt. Samen zijn zij verantwoordelijk voor de resultaten van het team. De hoofdtrainer wordt gezien als eindverantwoordelijk.
Aan het hoofd van de staf staat een technisch directeur. De technisch directeur, de TD, is verantwoordelijk voor het aanstellen van de juiste trainer voor de groep, en zij stellen in overleg zoveel mogelijk de spelersgroep samen. Trainers krijgen echter niet altijd de spelers die zij willen.
In de afgelopen jaren zijn grotere technische teams normaal geworden. De toename van het aantal assistenten is logisch omdat de spelersgroepen groter zijn geworden. Er is meer behoefte aan specifieke kwaliteiten en ook meer budget voor beschikbaar.
Zo is er ook ruimte voor assistenten die komende tegenstanders analyseren. Op basis van de analyse maakt de technische staf een keuze voor de beste speelwijze tegen een bepaalde tegenstander. Assistenten vervullen ook vaak de rol van de veldtrainer, waarbij zij verantwoordelijk zijn voor de oefenstof.
Daarnaast zien we nog een aanvulling op de vaste staf met bijvoorbeeld een looptrainer en/of andere specialisten.
Met een grotere staf kunnen assistenten worden ingezet op wat ze het best beheersen. Sommigen staan bekend als goede veldtrainer. Anderen zijn heel sterk in de omgang met spelers, en weer anderen zijn specialisten in het analyseren van tegenstanders.
Een grotere staf betekent meer ervaring en kennis dat wordt overgebracht op de selectie. Zowel bij de profs als amateurs zien we een technische staf bestaande uit oud-spelers die uitkwamen op het hoogste niveau. Het is een reden waarom de verschillen tussen de twee steeds kleiner worden.
De hoofdtrainer moet samen met de assistenten tijdens de wedstrijden zien en begrijpen wat er op het veld gebeurd. Zij moeten in staat zijn om oplossingen te bedenken die het makkelijker maken voor het eigen elftal, of er zelfs voor zorgen dat zij terugkomen in een wedstrijd die verloren lijkt.
Mijn favoriete voorbeeld van zo'n aanpassing is die van de CL-finale uit 2005, toen Liverpool na een 3-0 achterstand alsnog Milan versloeg. Hoewel kan worden gesteld dat Liverpool trainer Benitez in een 3-5-2 systeem had moeten beginnen, was het zijn omzetting die zorgde voor de overwinning.
Het is geen toeval dat het voorbeeld van hierboven afkomstig is van een Engelse club. Daar worden de hoofdtrainers altijd al manager genoemd. Assistenten verzorgen de trainingen zodat de hoofdtrainer zich vooral bezig kan houden met het managen van de groep en alles wat hierbij komt kijken.
Ook als trainer moet je goed nadenken over de zaken waar jij je op wilt richten. Je kan niet alles doen. Werk daarom zoveel mogelijk met je technische staf zodat jij kan doen waar je goed in bent, én die dingen doet die voor het elftal het verschil maken.
Lees Hier Meer: