“Een systeem is een groep van interactieve of intergerelateerde elementen die acteren volgens een stel regels om zo een eenheid te vormen.
Systemen hebben verschillende soorten eigenschappen en karakteristieken, waaronder structuur, functies, gedrag en interconnectiviteit.” – Wikipedia
Voetbalsystemen vertellen ons hoe een elftal speelt, en wat we van de spelers op verschillende posities mogen verwachten.
Door te kiezen voor een specifiek systeem kan de trainer van een team zijn eigen ideeën en filosofie gebruiken om het elftal beter te maken. Het gekozen systeem geeft de trainer de kans om de kracht van de groep gebruiken, door de spelers zodanig in te zetten dat zij gebruik kunnen maken van de aanwezige kwaliteiten.
Hoe er precies wordt gevoetbald, en welke welke opdrachten er worden meegegeven, hangt uiteindelijk af van de trainer. Dit kan daarnaast ook afhangen van de tegenstander. Een team dat speelt met 4 man achterin zal spelen met 2 backs aan de zijkanten. Of deze veel mee naar voren gaan of juist ingetogen spelen is afhankelijk van wat de trainer vraagt van zijn elftal.
De vraag is met welke instelling het team het veld zal betreden. Wil een team vooral een nederlaag voorkomen, wil de ploeg veel scoren of gaat het om mooi en dominant voetbal? Het systeem zal aan moeten sluiten op wat het doel is van de ploeg. Wat wil het team bereiken?
Oplossingen en Mogelijkheden
Een systeem biedt een oplossing voor problemen in de groep. En zorgt voor de mogelijkheden om gebruik te maken van de kwaliteiten die er zijn.
In de 3-5-2 van Van Gaal in 2014, koos hij voor het systeem vanuit het idee om de verdediging te versterken. Spelen met 3 man achterin moest zorgen dat Oranje bij balverlies altijd 5 man achter de bal had in plaats van 4. Centraal achterin stond nu een man extra, die kon zorgen voor meer coaching en bijstaan in het verdedigen van de zones.
Ron Vlaar bleek iemand te zijn die uitstekend leiding kon geven aan de twee andere verdedigers. Het systeem bracht het beste naar boven in het team. Sneijder, Robben en Van Persie vormden een gouden driehoek voorin, en daarachter stonden 7 spelers die bij balverlies moesten omschakelen. Dankzij het systeem schopte dit Oranje het bijna tot de finale.
4 jaar eerder koos bondscoach Van Marwijk voor een 4-2-3-1 systeem. De focus lag hierbij op de twee man voor de verdediging. Het was in feite dezelfde gedachte, maar een andere oplossing. Met Nigel de Jong en Mark van Bommel naast elkaar had het team extra bescherming wanneer het de bal niet had.
Maar ook Van Marwijk wou profiteren van de enorme kwaliteiten van het trio Sneijder, Robben en Van Persie. Daarnaast had het elftal met Van Bronckhorst en Van der Wiel aanvallende backs.
Waar ben je kwetsbaar, en waar ben je juist sterk? Dat is een goede plek om te beginnen als je moet nadenken over welk systeem je wilt hanteren met je team. Van daaruit kan je met het elftal gaan werken aan zaken als taken, looplijnen en patronen.