Tegenstanders wisten wat Arjen Robben het liefst deed wanneer hij werd aangespeeld.
De linksbenige rechtsbuiten van Bayern München en Oranje ging dan op zoek naar de ruimte om op het doel van de tegenstander te schieten.
Een tijdje terug ging er een filmpje rond op social media van Robben met Touzani. De oud-speler liet zien zijn bewegingen niet verleerd te zijn. Het dreigen met korte bewegingen met het lichaam naar rechts en links deden Touzani zelfs vallen, waarna Robben op doel kon schieten.
De actie zit in het systeem van de aanvaller, die er om bekend stond dat hij dit veel trainde. Op deze beelden van Bayern München is te zien hoe hij de actie herhaalt. Kort inspelen, ontvangen, dribbelen en daarna op zoek naar de goal. Het zoeken van de korte en lange hoek.
Deze actie is bij een speler met de kwaliteiten van Robben bijna niet 1 op 1 te verdedigen. Het feit dat de Oranje-ster dit zoveel trainde is goed nieuws. Elke voetballer kan hierin verbeteren, of dit zoals Robben een specialiteit maken. Leer daarnaast ook het moment te herkennen.
Het moment
Voor het maken van deze actie heb je ruimte nodig. Wordt je als buitenspeler ingespeeld wanneer de tegenstander goed staat, dan zijn de ruimtes mogelijk te klein voor deze actie. Dit zijn momenten dat een voorzet een beter vervolg kan zijn. Zeker als er genoeg bezetting in de 16 is.
Is er wat ruimte, en krijg je hulp van je teamgenoten, dan moet je ervoor gaan. Die hulp kan een 'overlap' van de back zijn. Als er een speler van plan was te zorgen voor dubbele dekking, dan wordt deze door de loopactie van de back meegenomen.
Het kan gaan om een middenvelder of spits, die een diagonale loopactie maken om een centrale verdediger mee te trekken. Hierdoor ontstaat er de ruimte naar het doel. Met ruimte voor je, en de juiste loopacties van teamgenoten, moet je nu nog zorgen dat je de back op het verkeerde been zet.
De beweging
Je hebt genoeg aan een momentje waarbij de back even op het verkeerde been staat. De back moet geloven dat je buitenom zal gaan. Je kunt gebruik maken van schijnbewegingen met het bovenlichaam, of een schaar. Wissel de bewegingen af.
Ga in het eerste duel voor een schijnbeweging naar rechts, om daarna meteen naar binnen te trekken. In het duel daarna maak je eerst de beweging naar links, en daarna naar rechts. De back zal denken dat je nu buitenom gaat, terwijl dat een tweede schijnbeweging is. Trek weer naar binnen.
Schiet alleen op doel wanneer alles klopt. Je moet goed uitkomen met je passen, met je standbeen naast de bal. Je lichaam moet goed staan. Maak, indien nodig, nog één keer contact met de bal. Is er daarna geen ruimte meer voor een schot van afstand, zorg dan voor balbezit.
Niemand heeft wat aan een afzwaaier. Dit zien we vaak omdat spelers het moment willen forceren.
Met Robben in gedachten heb ik het stuk geschreven vanuit het perspectief van een linkspoot op rechts. Het werkt natuurlijk net zo goed andersom. Het zijn de dingen die ik deed in wedstrijden waarin ik als rechtspoot op links opgesteld stond.
Lees Hier Meer: