Verdedigen in je eigen 16 is geen makkelijke opgave.
Je kan het voor je tegenstander nog lastiger maken door te zorgen voor een goede bezetting voor de goal. De loopacties van meerdere mensen in het strafschopgebied zijn bijna niet te stoppen.
Lukt het je als team om de bal helemaal tot aan of in de buurt van de vijandelijke 16 te krijgen, profiteer daar dan van. Je bent het aan jezelf verplicht om dan een kans te creëren. Ga hier bewust mee om, en zorg dat dit steeds beter wordt uitgevoerd.
Verdedigers zitten meestal in een beweging terug naar de eigen goal. Dit doen zij vaak in een sprint. Er is dan het risico van een eigen doelpunt. Daarnaast is het op zo'n moment bijna niet te doen om een aanvaller van de tegenstander van het scoren af te houden.
Wanneer je dan als spits op het juiste moment zorgt voor een goede vooractie, ben je de voorstopper kwijt. Zo kan je kiezen voor de vooractie in de richting van de eerste paal, om daarna in de rug van de verdediger weg te lopen in de ruimte kort voor de goal.
Behalve de vooractie zijn er nog een aantal zaken waar je gebruik van kunt maken om gevaarlijk te worden voor de goal van de tegenpartij.
Ik ga kort in op de volgende drie:
- De schuine looplijn naar binnen
- De teruggetrokken voorzet
- De dubbele vooractie
De schuine looplijn
In dit stuk beschreef ik de looplijn die vooral voor buitenspelers van toepassing zal zijn. Met de bal aan de andere kant, moet je als buitenspeler naar binnen. Je teamgenoot gaat voor de actie, passeert de tegenstander, en dan moet je voor de goal komen.
Let op de positie van de back, en maak gebruik van de afstand die er tussen jullie zal ontstaan. Begin langzaam aan je loopactie zodra de bal aan de andere kant wordt ingespeeld.
De teruggetrokken voorzet
Vanwege de uitvoering van de schuine looplijn, kom je perfect uit voor de teruggetrokken bal. Deze voorzet moet worden gegeven tussen de penaltystip en de 16. Zo profiteer je van het feit dat verdedigers instinctief terug lopen naar de eigen goal. Maak zo nodig een vooractie naar de goal toe.
De dubbele vooractie
Een voetballer van 39 verliest aan snelheid, maar wordt slimmer. Tijdens het EK van 2024 laat Cristiano Ronaldo zien hoe je een jonge, sterke verdediger kan verslaan. De dubbele vooractie van de Portugees houdt in dat hij eerst de vooractie in de richting van de eerste paal maakt.
Hierna maakt hij een eveneens korte vooractie in de ruimte, achter de verdediger om. In plaats van daar de bal te zoeken, komt de spits toch weer naar de eerste paal. Op dat moment is hij Upamecano al kwijt. De voorzet van Conceição is net niet op maat, waardoor de bal naast gaat.
Een goede bezetting voor de goal betekent ook dat het team volledig aan moet sluiten. Om gaten te voorkomen staat het gehele team op de helft van de tegenpartij, zo compact mogelijk. Ik besloot te schrijven over de bezetting voor de goal toen ik luisterde naar Tomas Tüchel.
De Duitse coach wil niet alleen zijn aanvallers voor de goal zien. Ook zijn wingbacks moeten zorgen dat zij in de 16 van de tegenpartij komen. Tüchel maakt gebruik van zijn dubbele zes, die dan aan de zijkanten de ruimtes moeten dichten. Zo heeft de wingback tijd voor de omschakeling.
Opbouwen en een aanval opzetten doe je om gevaarlijk te kunnen worden. Lukt het om aan de andere kant te komen, doe dat dan met genoeg mensen zodat je meer kans hebt op een goal. Dit brengt wat risico's met zich mee, dus je moet tegelijk bezig zijn met het moment van balverlies.
Lees Hier Meer:
Geschreven door: Freddy Gomes