Desire Doué is de huidige nummer 14 van Paris Saint-Germain. Hij speelde eerder voor Stade Rennes, waar hij de nummer 33 was.
Kort na de Champions League finale hoor ik Thierry Henry praten over de wedstrijd van Desire Doué. De aanvaller van Paris Saint-Germain heeft twee keer gescoord voor zijn team.
Henry haalt een gesprek aan tussen hem en Doué, over zijn spel. De twee werkten samen bij het Franse team voor de Olympische Spelen van 2024. Het advies van de grote oud-speler van Arsenal en Barcelona had te maken met de keuzes van de jonge aanvaller.
Daar moest Doué zich volgens Henry op richten. Daar kon hij nog veel aan verbeteren. Henry stelt dat het duidelijk is dat de aanvaller zich op dat vlak heeft ontwikkeld.
Een paar dagen voor zijn twintigste verjaardag scoort hij niet alleen twee keer in de CL-finale, hij verzorgt ook nog eens de assist bij het eerste doelpunt van de wedstrijd.
Wie als speler bepalender wil zijn voor het team, zal moeten werken aan het maken van betere keuzes. Maar hoe doe je dat?
Analyseer
Op welke manier maak je momenteel je keuzes in het veld? Hoe bewuster je omgaat met de keuzes die je als speler moet maken, hoe beter deze worden. Zo moet je als buitenspeler bepalen wat het moment is van de actie, en wanneer de bal eruit moet worden gehaald.
Als je de momenten beter leert herkennen, gaat je rendement omhoog. Dat komt omdat je ziet dat er de ruimte ligt voor je individuele actie. Ga je dribbelen terwijl je wordt ingesloten door de tegenpartij, dan is de kans op balverlies groter.
Kom je tot de conclusie dat je daar niet echt over nadenkt, dan is dit het moment om dat te veranderen. Dat betekent niet het stoppen met het maken van de actie. Daar ligt voor sommige spelers juist de kracht. Het gaat erom de juiste momenten beter te leren kennen.
Loopactie
Een ander voorbeeld is het maken van de loopactie. Een kenmerk van een sterke loopactie is dat het moment klopt. Dit wordt timing genoemd. Het betekent dat je ziet dat de tegenpartij zo staat dat je weg kan lopen. Tegelijk moet het mogelijk zijn voor je teamgenoot om jou te bereiken.
Als een teamgenoot de bal voor het verkeerde been heeft en half met de rug naar het spel staat, hoe groot is dan de kans dat jouw loopactie wordt benut? In het geval van een aanvallend ingestelde back, zou ik zeggen dat het niet gaat om het maken van tien loopacties langs de lijn.
Het gaat om het maken van drie van die acties waarbij je meteen gevaarlijk kan worden. Hier komt bij dat je als back een tegenpartij de kans geeft om te profiteren van de ruimte als je weg bent.
Bij de eerste goal van PSG tegen Inter zien we de keuzes van Doué. Eerst is er het weglopen in de rug van de Inter-verdedigers. Daarna neemt hij goed aan in de draai, waardoor hij zelf op doel zou kunnen schieten. Doué heeft echter al gezien dat Hakimi er nog beter voor staat.
Hij heeft op dat moment de rust en het overzicht. Zijn keuze voor het breed leggen zorgt voor de vroege voorsprong. Bij zijn goal in de tweede helft staat Doué samen met Dembelé centraal. Had hij ervoor gekozen om het veld breed te houden, dan was hij daar veel minder gevaarlijk.
Ga net als Doué aan de slag met het maken van betere keuzes. Denk na over hoe je momenteel bepaalt welke acties je moet ondernemen. Door slimmer te voetballen kan je rendement snel verbeteren. Dat is uiteindelijk waar het om draait.
Lees Hier Meer:
Het voetbal van FC Barcelona
Geschreven door: Freddy Gomes, oud-voetballer op niveau en oud-trainer van een vriendenteam. Ik speelde 7 jaar voor Excelsior Rotterdam. Vanaf de C-jeugd (O14) tot aan het tweede elftal. Later speelde ik een aantal seizoenen in de Hoofdklasse. Als trainer werd ik kampioen met mijn vriendenteam in de Reserve 5e Klasse Zaterdag. Ik was tevens de keeper van dat team.