Dennis Bergkamp, oud-speler van Ajax, Arsenal en Oranje, is één van de beste Nederlandse voetballers ooit. Ik beschouw Bergkamp als de technisch meeste begaafde speler die we in Nederland hebben gekend, en in die categorie hoort hij bij de besten ter wereld.
In 2014 mocht Bergkamp zijn eigen standbeeld onthullen bij het Emirates stadion. Het toont aan hoezeer hij gerespecteerd wordt bij de club uit Londen. Hij won drie landstitels met de Gunners, waarvan één zonder competitie nederlaag voor het team van Arsene Wenger.
Bij Oranje was Bergkamp enige tijd topscorer alle tijden. Hij zou later worden gepasseerd door oud-teamgenoot Kluivert en door Van Persie, voor wie hij een mentor was toen deze op jonge leeftijd door Wenger werd aangetrokken.
Kijken
Het zijn beelden van ruim twintig jaar geleden. Toch ben ik het niet vergeten.
Dennis Bergkamp speelde met Arsenal tegen PSV in Eindhoven. Hij werd de hele wedstrijd gevolgd door camera's van de Nederlandse TV. Het valt op hoe Bergkamp voor ontvangst van elke bal zowel links als rechts om zijn schouder kijkt. Tik tik, supersnel. Elke keer weer.
Zo weet hij waar zijn tegenstander zit, en hoeveel ruimte hij heeft. Moet hij kaatsen, of is er ruimte om te draaien? Hoewel we het hier hebben over één van de meest technisch begaafde spelers ooit, was dit voor mij het meest waardevolle wat ik van hem heb kunnen leren.
Het heeft mijn eigen spel veranderd, omdat ik hierna veel meer gebruik ging maken van het rondkijken en scannen zodat ik voor ontvangst van de bal meer bewust was van de situatie om mij heen. Aan de bal had zelf had ik hier meer moeite mee, vooral in 1 tegen 1 situaties met een back.
Met de goal tegen Juventus thuis liet Bergkamp zien dat het constante rondkijken niet alleen betekende dat hij wist waar zijn tegenstander was. Het hielp hem ook bepalen waar zijn teamgenoten waren, en wat zij gingen doen.
Midden in de actie met een tegenstander, waar hij van weg probeerde te draaien, zag hij de loopactie van Ljüngberg. Met een fijn wippertje wist hij de Zweed weg te steken, die in de 16 van Juve af kon maken. De assist was typisch Bergkamp, technisch van een bijzonder hoog niveau.
Positie
Bergkamp komt uit de jeugdopleiding van Ajax. Hier maakte hij naam 'op 10', in de rol van schaduwspits. De schaduwspits speelde in een positie kort achter de spits(en). Hij viel al snel op bij Ajax vanwege zijn scorend vermogen en technische capaciteiten.
Mede dankzij zijn goede spel wist Ajax de UEFA-cup te winnen in 1992. In 1993 vertrok hij naar het buitenland, toen Inter Milan het duo Jonk-Bergkamp aantrok. Zijn tijd in Italië was mede door de manier van voetballen lastig, waarna hij koos voor een vertrek naar Arsenal.
Hier zou hij de rest van zijn carrière doorbrengen. Vooral zijn partnerschap met Thierry Henry pakte goed uit. Bergkamp ontwikkelde zich steeds meer als een speler die ook graag in de bal kwam, zodat Henry zijn enorme snelheid voor loopacties in de ruimte kon gebruiken.
In Engeland werd zijn rol die van tweede spits genoemd, een aanvaller die minder diep speelt, en om de diepste spits heen moet bewegen. Je zou hem ook kunnen beschrijven als een 9.5, om aan te geven dat het geen pure spits was. Assists geven werden steeds meer onderdeel van zijn spel.
De traditionele term schaduwspits paste erg goed bij Bergkamp. Bij Ajax stond hij bekend om zijn diepgang, en werd hij vaak bediend door Wim Jonk. De samenwerking leverde prachtige goals op, en Bergkamp leek een specialiteit te ontwikkelen met de stift.
In het Nederlands Elftal vormde hij samen met Van Basten en later Kluivert prachtige aanvalsduo's. Henry omschreef Bergkamp ooit als 'een droom voor een spits om mee te spelen'. Ik denk dat andere oud-teamgenoten zich daar wel in kunnen vinden. Een unieke voetballer.
Lees Hier Meer:
Geschreven door: Freddy Gomes