Een loopactie is een actie die je maakt zonder bal. Deze beweging maak je voor jezelf of om ruimte te maken voor een teamgenoot.
Met een loopactie trek je de aandacht van de tegenstander, waardoor zij moeten reageren. Door weg te trekken neem je een tegenstander mee, en ontstaat er ruimte. Daarom is het vaak goed niet te blijven staan als je wordt gedekt.
Bij een loopactie voor jezelf kan je gebruik maken van de vooractie. Deze kan je zien als een truc om je tegenstander af te schudden. Je kan doen alsof je een loopactie diep gaat maken, zodat je ruimte hebt om in de bal te komen.
Zorg bij balbezit altijd voor voldoende beweging. Al probeer je niet aangespeeld te worden, door te bewegen maak je het lastiger voor de tegenstander. Teams in balbezit moeten proberen voortdurend in beweging te zijn. Maak gebruik van bepaalde looplijnen om op te bouwen en aan te vallen.
Verdedigen
In de O18 gaf ik aan dat ik als rechtshalf wou spelen. En dus was mijn trainer terecht extra kritisch op mijn prestaties. Eén van zijn verbeterpunten had te maken met mijn manier van bewegen. Ik deed in balbezit teveel in één tempo. Dit maakt je makkelijker te verdedigen.
In één tempo betekent dat je niet afwisselt als het gaat om de snelheid van je bewegingen. Het voordeel van de vooractie is dat je een explosieve actie maakt. Zelfs wanneer het gaat om drie meter, moet je tegenstander snel reageren. Dat maakt je lastig te verdedigen.
Zeker als je laat zien dat je de loopactie diep zoekt. Want dan weet de tegenstander dat het niet enkel een vooractie is, maar ook echt een risico. Ik liep als middenvelder te veel in hetzelfde tempo in de richting van de bal. Hierdoor kon de tegenstander mij makkelijker verdedigen.
Technisch gezien kon ik hiermee omgaan. Toch is het zo dat je door beter te bewegen meer ruimte voor jezelf kan maken. Hierdoor kan je in balbezit net wat meer de tijd nemen voor je passing. Je zal zien dat je minder balverlies zal lijden terwijl je meer ballen vooruit kan spelen.
Van Basten
Op het EK van 1992 had titelverdediger Nederland een gedenkwaardig aanvalsduo. Marco van Basten was onze spits, en Dennis Bergkamp de schaduwspits van Oranje. In de derde wedstrijd van de groepsfase speelde het team tegen Duitsland.
In de tweede helft staat Oranje met 2-1 voor. De bal komt terecht bij Aron Winter. Hij draait weg bij zijn tegenstander, en is weg op rechts. Dan komt Van Basten in actie. De spits ziet de loopactie van Bergkamp achter zich. De schaduwspits wordt niet gedekt.
Van Basten gaat naar de eerste paal. Ondertussen wijst hij naar achteren, om Winter duidelijk te maken dat hij de bal in de ruimte achter de spits moet leggen. De voorzet van Winter is op maat, Bergkamp komt de 16 in, en kopt de bal onhoudbaar in de hoek. 3-1 Oranje.
Het is een geweldig voorbeeld van een loopactie voor een teamgenoot. Van Basten was zich daar heel erg bewust van. Op het afgelopen EK speelde Spanje een perfecte eerste helft tegen Kroatië. Ook in die wedstrijd zag ik een heerlijke loopactie waarbij ruimte ontstond voor een ander.
Spanje komt op een voorsprong dankzij een doelpunt van Alvaro Morata. Er is een belangrijke rol voor Nico Williams, die met zijn loopactie voor de ruimte zorgt in het centrum. De sprint van Williams trekt een speler weg uit het centrum, precies daar waar de pass wordt gegeven op Morata.
Een verschil met de loopactie van Van Basten is dat Williams zelf ook de bal had kunnen meekrijgen. Hoewel hij niet zoals Morata op doel was afgegaan, had het wel een gevaarlijke situatie op kunnen leveren. De vraag is dus of Williams zich geheel bewust was van wat hij deed.
Het doet er verder niet toe. Punt is dat je door veel te bewegen en het afwisselen van het tempo, lastig te verdedigen bent. Je directe tegenstander zal niet blij met je zijn.
Lukt het om jou af te stoppen, dan kan je alsnog belangrijk zijn voor het elftal door ruimte te maken voor anderen.
Lees Hier Meer:
Geschreven door: Freddy Gomes