“Wat wil jij later worden?
Profvoetballer!”
Een profvoetballer is iemand die geld verdient met een full-time contract als sporter. Het contract is er één tussen de voetbalclub, de werkgever, en de speler. Profvoetballers verdienen een maandsalaris waarmee ze rond kunnen komen, en er niet naast hoeven te werken. Daarnaast kunnen profvoetballers met premies het basissalaris aanvullen.
Profvoetballers staan dagelijks op het trainingsveld. Op sommige dagen wordt er twee keer getraind. Er zijn ook trainingssessies in het krachthonk, en sessies gericht op specifieke zaken zoals looptrainingen waarin onder meer gewerkt wordt aan sprinttechniek.
De week zal zo worden ingericht door de technische staf dat deze draait om de wekelijkse wedstrijd. Een dag na de laatste wedstrijd zal er een looptraining op het programma staan voor spelers die in actie kwamen. De reserves trainen dan wel voluit, bijvoorbeeld met een onderlinge partijvorm.
Daarna start de voorbereiding op de eerstvolgende wedstrijd. De technische staf zal specifieke zaken willen trainen die te maken hebben met wat er wordt verwacht van de tegenstander. Het kan zijn dat zij een systeem spelen waarop getraind moet worden. Of zij zijn erg sterk in dode spelmomenten, en daar moet een oplossing voor worden gezocht.
Het beroep van profvoetballer blijft duizenden kinderen trekken die dromen van een bestaan waarin de mooie sport centraal staat. Veel geld verdienen door alleen bezig te zijn met je favoriete sport. Fans die je naam scanderen in een vol stadion nadat je de winnende goal hebt gemaakt.
Hoe groot is de kans om profvoetballer te worden?
Volgens Nieuwsblad.be hebben voetballers in België een kans van 1 op 2.260 om profvoetballer te worden. Hoewel dit dus gaat om onze zuiderburen, geeft het je een goede indicatie over hoe het in Nederland moet zijn. De Volkskrant meldt dat van elke 100.000 jeugdvoetballers er jaarlijks zo'n 5000 de stap naar de jeugdopleiding van een BVO.
Ik was ooit één van die spelertjes, toen ik erin slaagde om via een talenten dag de stap te maken naar Excelsior Rotterdam. Ik was ooit ook één van de voetballers die er niet in slaagde om het profvoetbal te bereiken. Het klopt dat de kans niet heel groot is dat je profvoetballer wordt. Er zijn in Nederland niet veel profclubs, maar heel veel spelers die de droom hebben om het te behalen.
Ondanks dat ik er niet in ben geslaagd het te halen, heb ik geen seconde spijt van alles wat ik gedaan heb om verder te kunnen komen. Wel kijk ik terug met gemengde gevoelens naar bepaalde keuzes die ik heb gemaakt. Mijn gedrag droeg lang niet altijd bij aan mijn eventuele doorbraak, en stond het op een gegeven moment zelfs in de weg. Hier kom ik nog zeker op terug.
Kan iedereen profvoetballer worden?
Het mooie is dat werkelijk iedereen profvoetballer zou kunnen worden. Je hebt niet eens jaren nodig bij een jeudgopleiding. Er zijn zoveel voorbeelden van profvoetballers die nooit in de jeugd bij een BVO hebben gespeeld. Sommigen zijn pas ergens in de 20 zijn wanneer ze bij een amateurclub worden weggehaald.
Of je nu een kleine speler bent, gespierd, dun of lang bent, profvoetballers komen uit alle delen van het land. Zij hebben hele verschillende afkomsten en achtergronden. Natuurlijk worden er eisen gesteld, maar deze zijn gelukkig in de meeste gevallen van sportieve aard. De club, de leiding, de technische staf en de trainers in de jeudgopleiding bepalen uiteindelijk wie zij contracteren.
Wie profvoetballer wil worden moet in staat zijn het gevraagde niveau van de club aan te kunnen. Profs moeten zowel fysiek als technisch aan de eisen voldoen. Hoe hoger het niveau van de club waar jij door wilt breken, hoe beter je zal moeten zijn.
Laat je niet tegenhouden door mogelijke twijfels. Werk hard, wees eerlijk over je verbeterpunten en probeer feedback te krijgen van de juiste mensen. Wees zoveel mogelijk bezig met je ontwikkeling als voetballer. De beste spelers zijn nooit uitgeleerd.
Lees Hier Meer over het onderwerp Profvoetbal: