Opeens sta je voor de groep. Al die spelers kijken je aan. Wat ga je doen?
Het is vooral op een lager, recreatief niveau aan te raden in gesprek te gaan met de groep over de oefenstof. Wat deed de groep onder de vorige trainer? Wat vinden ze leuk om te doen? Laat dat zeker meewegen. Op een wat hoger niveau kan je iets ander te werk gaan, en zelf een inschatting maken van hoe de trainingen eruit moeten zien.
De trainingen kan je voorbereiden op basis van de volgende zaken:
Wat wil je de groep bijbrengen?
Wat heeft de groep nodig?
Wat heb je in het weekend gezien?
Daarnaast kan je ook je eigen ervaring mee laten spelen. Heb je geen ervaring als trainer? Denk aan wat jij als speler leuk vond om te doen? Waar heb jij toen veel aan gehad, en is iets wat je goed voor kan doen zodat de groep precies weet wat de bedoeling is?
Als speler voerde ik wekelijks inspeeloefeningen uit. En dat jaar in, jaar uit. Ik vond het leuk om te doen, en ik wou graag groeien als middenvelder. Ik deed extra mijn best bij inspeeloefeningen, en dat was op een gegeven moment goed terug te zien in mijn spel. Ik was normaal gesproken dan ook goed in passing.
Dit kwam terug in mijn eigen trainingen. Een vast onderdeel was de Y-vorm, een bekende pass- en trap oefening. Een goede oefening, waar je als trainer steeds een klein onderdeel aan toe kan voegen. Met deze oefenvorm wou ik de groep bijbrengen dat zij niet bang hoefden te zijn om aan de bal te komen.
Hoewel wij in mijn speelwijze graag het initiatief lieten aan de tegenstander, moesten we zelf ook in staat zijn om af en toe voetballend vermogen gebruiken om balbezit te houden en een aanval op te zetten. De inspeeloefening moest ons het vertrouwen brengen om dat goed uit te voeren.
Wat de groep nodig heeft, hangt af van de zwakke punten van de selectie. Wat kan de groep verbeteren, zodat het stappen vooruit kan maken? Wat zijn overduidelijk zaken die in wedstrijden fout gaan, waardoor wedstrijden niet worden gewonnen?
Ga uit van een bepaalde basis voor je trainingen. Zo zijn er onderdelen die je standaard kan gebruiken. Hierdoor heb je steeds minder tijd nodig voor het voorbereiden. Wat je dan wel kan voorbereiden, zijn nieuwe onderdelen en oefenvormen. Plan niet teveel op een trainingsavond, omdat je training in de meeste gevallen niet langer dan 1,5 uur duren.
Training Geven
Als het komt op het geven van de training is mijn advies om dit, vooral in het begin, simpel te houden. De training goed voorbereiden geeft je een zekere voorsprong. Voeg hier het oefenen van de dingen die je wilt zeggen aan toe. De manier waarop je bepaalde dingen zegt kan belangrijk zijn.
Het is altijd prettig wanneer een trainer humor gebruikt om een voetbaltraining leuker te maken. Zo kan een groep tussen de oefeningen door, op momenten dat de spelers even kunnen bijkomen, wat grapjes maken. Dit is een fijne afwisseling met momenten waarop een
groep mogelijk wat strenger of serieuzer moet worden aangesproken.
Zorg dat je duidelijk spreekt zodat iedereen je kan horen. Op momenten dat spelers verspreid staan over het trainingsveld, haal de groep bij elkaar. Zo hoef je niet te schreeuwen en ben je goed verstaanbaar. Neem de tijd om uit te leggen wat er moet gebeuren in een oefenvorm.
Ga er niet vanuit dat spelers weten wat je bedoelt. Laat dingen zoveel mogelijk zien. Het is een plus als je ook nog eens duidelijk uit kan leggen waarom de oefenvorm wordt uitgevoerd. Doe dit aan de hand van een wedstrijdsituatie. Neem hierbij ook wedstrijdsituaties van de meest recente wedstrijden, die spelers zich nog kunnen herinneren.
Je zult tijd nodig hebben om het voorbereiden en het geven van trainingen te verbeteren. Verwacht niet dat je meteen vanaf de start goede trainingen zult leiden. Neem het voorbereiden van trainingen serieus, want dan stap je in ieder geval met veel vertrouwen het veld op.
Ga aan de slag net de instelling dat je elke training beter wilt worden. Dan komt het helemaal goed. En dan ben je een uitstekend voorbeeld voor je spelersgroep.