Met huren maak je spelers van andere clubs beter.
Dat zei Marcel Brands ooit toen het ging om een eventuele huur van Xavi Simons. Dat betekent dat je met verhuren je eigen spelers beter kunt maken. Clubs moeten dan verstandige keuzes maken.
Het neerzetten van een specialist op dat gebied kan veel opleveren. De verhuur manager is een rol die in Engeland al zo'n tien jaar lang bestaat. De 'loans manager' komt uit de organisatie van Liverpool. De club besloot dat het nodig was om iemand aan te stellen voor verhuurde spelers.
Dat is niet gek, want in het moderne voetbal speelt er zoveel binnen clubs. De organisaties zijn enorm gegroeid in de afgelopen jaren. Clubs hebben meer spelers onder contract. Door de concurrentie van anderen met financiële middelen moeten jeugdspelers eerder worden vastgelegd.
Dit betekent dat er meer moet worden begeleid. Er moeten trajecten zijn voor die jeugdspelers om het eerste elftal te bereiken. Lukt dat niet, dan moeten clubs ervoor zorgen dat die spelers zich zodanig ontwikkelen dat zij aardig wat op kunnen leveren op de transfermarkt.
De verhuur manager kan een belangrijke rol spelen in het geheel. Door een specialist aan te stellen kunnen anderen binnen de club zich volledig wijden aan de eigen taken. Zo hoeft een technisch directeur niet die taken op zich te nemen. Regelmatig een overleg tussen de twee is dan voldoende.
Op bezoek
De verhuur manager gaat kijken bij wedstrijden van verhuurde spelers. De ontwikkeling van de speler moet nauw worden gevolgd. Spelers moeten het gevoel hebben dat de club betrokken is. Ze zijn tijdelijk ergens anders ondergebracht, maar mogen niet compleet uit beeld verdwijnen.
Ik las over een speler die volkomen verbaasd was over het bezoek van een vertegenwoordiger van de club. De speler was voor langere tijd uitgeleend. Lang had hij niemand gezien of gesproken. De vertegenwoordiger was op zijn beurt verrast door de oude werkwijze van de club.
Spelers uitlenen en die het maar zelf uit laten zoeken. Daar kwam het in het verleden een beetje op neer. Wanneer we in het voetbal spreken over kapitaalvernietiging, dan kan je deze groep spelers erbij plaatsen. Door anders met verhuurde spelers om te gaan, ontwikkelen zij zich beter.
Voorbeelden
Ik heb twee voorbeelden van goed verhuren. De eerste is van AZ, en het verhuren van Peer Koopmeiners. De club verhuurde de middenvelder twee keer aan clubs die in de Eredivisie moesten strijden tegen degradatie. Bewuste keuzes, die van hem een betere middenvelder moesten maken.
Op deze manier kon Koopmeiners alsnog op het hoogste niveau aan voetballen toekomen. Als jongen van 21, 22 jaar oud wou AZ hem in de Eredivisie laten spelen. Dat kon niet bij de eigen club, waar zijn ontwikkeling tot stilstand zou komen als reservespeler.
Toen Arsenal de 18-jarige William Saliba overnam van Saint-Etienne, bleef hij nog een seizoen bij zijn oude club. Door hem in eigen land, in de vertrouwde omgeving en op het hoogste niveau te laten voetballen kon hij zich rustig verder ontwikkelen. Stap voor stap ging hij hoger voetballen.
De voorbeelden tonen aan dat goed verhuren begint met een idee. Ja, met een verhuur willen clubs spelers beter maken. Maar op welke manier denken zij dat te bereiken? Ook als deze spelers zich niet zo hadden ontwikkelt, kon je stellen dat het verstandige keuzes zijn geweest.
Relaties
De verhuur manager is de link met de hurende club. Hoe beter de relaties tussen clubs, hoe beter er gewerkt wordt. Deals komen sneller tot stand. De verhuurder weet in welke omgeving spelers terecht komen. Soms hebben clubs een officiële samenwerking, maar dat is niet nodig.
Waar het er vooral om draait, is dat beide partijen weten wat zij aan elkaar hebben. Er zijn genoeg situaties waarin clubs elkaar kunnen helpen met verhuren/huren. Kleinere clubs hebben niet altijd de middelen om spelers vast te leggen als zij een transfersom moeten betalen.
Dat betekent dat er een grote markt is voor het verhuren van spelers. Zo hebben de clubs zonder een beloften team in de KKD er veel aan om spelers in die competitie uit te laten komen. Voetballers die een goed seizoen in de KKD meemaken komen een stuk dichterbij het niveau van de Eredivisie.
Conclusie
In het moderne voetbal maken kleine dingen grote verschillen. Innovatieve rollen zoals die van de verhuur manager kunnen miljoenen opleveren. Het is een extra investering voor clubs. Maar het intensief begeleiden van (jonge) spelers die onder contract staan is nu niet meer dan logisch.
Ajax heeft oud-speler Michel Kreek een kleine twee jaar in dienst als loan coach. Of andere clubs in de Eredivisie de functie hebben, heb ik niet kunnen achterhalen. Toch lijkt het erop dat de job in de komende jaren bij de grotere Eredivisie teams zal bestaan.
De investeringen die clubs maken in het vastleggen van spelers zullen gaan toenemen. Er moet dan doelbewust gewerkt worden aan de trajecten van die voetballers. Er bestaat geen one-size-fits-all aanpak. Verhuur managers hebben een belangrijke rol in de verdere ontwikkeling van spelers.
Lees Hier Meer:
Geschreven door: Freddy Gomes, oud-voetballer op niveau en oud-trainer van een vriendenteam. Ik speelde 7 jaar voor Excelsior Rotterdam. Vanaf de C-jeugd (O14) tot aan het tweede elftal. Later speelde ik een aantal seizoenen in de Hoofdklasse. Als trainer werd ik kampioen met mijn vriendenteam in de Reserve 5e Klasse Zaterdag. Ik was tevens de keeper van dat team.