De marktwaarde van een voetballer is het bedrag dat die speler op zou kunnen leveren op de transfermarkt.
Dit gaat om een geschatte waarde. Wat een voetballer bij een verkoop uiteindelijk op zal brengen is afhankelijk van een aantal factoren. Eén van die factoren is de duur van het contract.
Een gewilde speler met een contract dat nog lang doorloopt, kan een club veel geld opleveren. Als die speler geen afkoopclausule in het contract heeft staan kan de verkopende club de vraagprijs stellen. Het is dan de vraag hoe ver geïnteresseerde clubs bereid zijn daarin mee te gaan.
In een transfermarkt waarin clubs makkelijker uit lijken te geven nemen marktwaardes sneller toe. Als er voor een speler meerdere clubs serieus zijn, gaat de prijs omhoog. Clubs willen in zulke gevallen de strijd om de speler winnen, en voorkomen dat de speler naar een concurrent gaat.
Dit zijn een paar factoren die meespelen bij het bepalen van de marktwaarde:
- Duur van het contract
- Recente prestaties
- Leeftijd van speler
- Staat van Transfermarkt
- Vraagprijs
- Positie
Zlatan en Eto'o
In een stuk over ruildeals tussen clubs schreef ik over de Zlatan Ibrahimovic/Samuel Eto'o transfer:
“De deal tussen de clubs ging om een bedrag tussen de 65 en 70 miljoen euro. Zlatan zou zo'n 45 miljoen waard zijn geweest ten tijde van de deal. Het aanbieden van Eto'o betekende dat Barcelona 20 miljoen euro minder hoefde te betalen aan Inter.”
Zlatan was 27 op het moment van de overgang. Eto'o was 28. Beiden waren clubtopscorer geworden in het voorgaande seizoen. Zlatan werd kampioen met Inter. Eto'o won met Barcelona de Treble. Waar kwam dan het grote verschil in marktwaarde vandaan?
Dat had te maken met de duur van de contracten. Het contract van Eto'o in Barcelona liep nog maar een jaar door. De overeenkomst tussen Zlatan en Inter werd na een jaar opengebroken. Dat contract maakte van hem één van de best betaalde voetballers ter wereld.
Eto'o bleek niet erg goed overweg te kunnen met Guardiola. Met een jaar over voorkwam de club in ieder geval dat hij gratis de deur uit kon lopen. Ook Zlatan zou overigens later een moeizame relatie hebben met Guardiola. Hij bleef maar een jaar speler van de club.
Dan blijkt de invloed van recente prestaties bij het bepalen van de marktwaarde. Na een jaar bij Barça wordt Zlatan uitgeleend aan Milan. De Italianen hebben een koopoptie voor 24 miljoen euro. In een jaar tijd is de geschatte marktwaarde van de spits dus zo'n 20 miljoen euro gezakt.
De vastgestelde vraagprijs heeft natuurlijk ook te maken met de situatie van de speler bij Barça. Naast mindere prestaties leek Guardiola steeds meer anders te willen spelen. In zijn speelwijze met een valse spits was er geen plek voor Zlatan.
Verdedigers
In mijn overzicht van duurste transfers is er geen plek voor verdedigers. In het huidige voetbal is wel het belang van de verdedigende middenvelder duidelijk. In de top 15 zien we dan ook spelers als Enzo Fernandez, Declan Rice en Moises Caicedo.
In 2023 maakte Manchester City van Josko Gvardiol de duurste verdediger ooit. City moest 90 miljoen euro betalen aan RB Leipzig. In januari 2018 werd Virgil van Dijk de duurste verdediger ooit. Liverpool moest 84 miljoen euro betalen voor de Oranje-aanvoerder.
Het zijn transfers die de markt daarna bepalen. Het is nu niet gek meer om voor topverdedigers bedragen van meer dan 75 miljoen euro te vragen. Leipzig zou nu voor één van haar verdedigers minimaal 90 miljoen euro eisen. Het bedrag waarvoor Gvardiol naar City vertrok.
Lees Hier Meer:
Ruildeals worden gemaakt met en zonder bijbetaling
Geschreven door: Freddy Gomes, oud-voetballer op niveau en oud-trainer van een vriendenteam. Ik speelde 7 jaar voor Excelsior Rotterdam. Vanaf de C-jeugd (O14) tot aan het tweede elftal. Later speelde ik een aantal seizoenen in de Hoofdklasse. Als trainer werd ik kampioen met mijn vriendenteam in de Reserve 5e Klasse Zaterdag. Ik was tevens de keeper van dat team.