Wanneer een speler niet of weinig aan spelen toekomt, kan deze tijdelijk uitkomen voor een andere club. We spreken bij een tijdelijke overgang over huur/verhuur.
Hier wordt vooral in het geval van jonge spelers voor gekozen. Zo kunnen deze spelers veel meer minuten maken. In de meeste gevallen wordt zo'n overeenkomst aangegaan voor één seizoen.
In Nederland kunnen spelers zo de KKD verruilen voor de Eredivisie. Anderen kunnen juist in de KKD in actie komen, in plaats van op een lager niveau bij het eigen Jong (Beloften) team. Excelsior Rotterdam huurde het afgelopen seizoen spelers van Ajax, Feyenoord, AZ en Tottenham Hotspur.
Kosten en Opties
Voor het huren van een speler kan een club een vergoeding vragen. Doen zij dit niet, dan wordt van de hurende club gevraagd het salaris van de speler over te nemen voor de duur van de huur.
Wanneer de verhurende club open staat voor een verkoop, kan er een koopoptie in de huurovereenkomst worden opgenomen. Hier kan dan meteen het bedrag in staan, die bij een transfer moet worden betaald. Dit kan voor de kopende club gunstig uitpakken bij een goed seizoen.
De koopoptie en het bijbehorende bedrag worden namelijk een jaar eerder opgesteld. Als de speler in kwestie een jaar later een veel hogere transferwaarde vertegenwoordigt, kan de club hier meteen van profiteren. Een andere afspraak die we zien is die van de verplichte koop.
Ook in dit geval is er sprake van een transfersom die vooraf wordt vastgesteld. Nadeel van de verplichte koop is dat de kopende club bij een tegenvallend seizoen van de speler geen keuze heeft. Bij een verplichte koop moet de kopende club de risico's goed afwegen.
Voorbeelden
Ik maak even gebruik van twee voorbeelden van jonge Nederlandse aanvallers.
Xavi Simons is nog steeds officieel speler van PSG. Joshua Zirkzee tekende onlangs voor Manchester United. Simons speelde in het afgelopen seizoen voor Leipzig, nadat PSG gebruik had gemaakt van de terugkoopoptie in de overeenkomst met PSV.
In zijn tijd bij PSV was zijn transferwaarde al een stuk hoger. Na afgelopen seizoen in de Bundesliga is dat drie of vier keer hoger. Zeker na het EK van 2024. Door spelers te verhuren kunnen clubs dus niet alleen een volwassen speler terug krijgen, er kan geld mee worden verdiend.
Bij PSG lijkt namelijk geen plek te zijn voor Simons. Maar nu kan de club heel goed verdienen aan een eventuele transfer. Dat deed Bayern München met Joshua Zirkzee. De spits liet bij Bayern zien dat hij wat in huis heeft. Toch was er geen ruimte voor hem.
Daarom werd hij eerst twee keer verhuurd. Parma en Anderlecht huurden Zirkzee. Bij Anderlecht had hij een zeer goed seizoen. Bologna kocht hem op basis van dat seizoen, maar Bayern nam een doorverkooppercentage op in de overeenkomst.
Nu Zirkzee voor veel geld naar Manchester trekt, kan Bayern een aardig bedrag verwachten. Dankzij het verhuren van de spelers kunnen beide clubs de bedragen weer mooi gaan herinvesteren.
Lees Hier Meer:
Wat is een afkoopclausule
Geschreven door: Freddy Gomes