Mijn wedstrijdvoorbereiding begon vroeger op de vrijdagavond.
Tot aan de A1 (de O19) speelden we onze competitiewedstrijden op zaterdag. Op vrijdagavond had ik een vaste routine. Dat draaide om het inpakken van mijn voetbaltas.
Terwijl ik tv keek, verzamelde ik mijn spullen. Dingen als mijn scheenbeschermers, een handdoek en een vaste t-shirt voor onder mijn wedstrijdtenue. Ik speelde jaren met een blauwe Franse shirt met het nummer 10 erop van Zinedine Zidane. Dat shirt heb ik nu nog steeds bewaard.
Het belangrijkste onderdeel van die routine was het poetsen van mijn voetbalschoenen. Op de dag van de wedstrijd moesten mijn schoenen er goed uitzien wanneer ze uit de tas kwamen. Meestal maakte ik ze al schoon onder de douche bij de laatste training.
Dan stonden ze al te drogen op een oude krant. Binnen de schoen gebruikte ik een prop gemaakt van oude kranten om de schoen te laten drogen. Ik had doekjes en een potje met wat vet om de schoenen mooi in te smeren. Daar gebruikte ik een borsteltje voor.
Tijdens het poetsen gingen mijn gedachten automatisch naar de wedstrijd. Nu wordt dat visualiseren genoemd. Toen was dat een beetje dagdromen. Ik dacht aan wat ik de volgende dag wou bereiken. Vanuit mijn positie zag ik hoe ik aan de bal kwam, en aan een actie begon.
Soms dacht ik terug aan de vorige wedstrijd. Wat ging er toen niet goed, en kan ik beter doen? Onbewust nam ik die gedachten mee naar m'n slaap. Regelmatig droomde ik over de wedstrijd. Soms scoorde ik in die dromen de winnende goal in de laatste minuut.
In die tijd ging ik altijd op tijd naar bed, maar vooral op vrijdag. Er werd toen niet veel gesproken over routines en gewoontes rond slaap, maar duidelijk was dat je door langer te slapen met een beter gevoel op kon staan. Mijn bedtijd op vrijdag was rond 23:00.
Tegen de tijd dat ik ging slapen was mijn tas zo goed als ingepakt. Mijn schoenen stonden mooi te glimmen naast het bed. Met wedstrijden die werden gespeeld om 12:30 of 14:30 kon ik lang slapen.
In de ochtend hield ik van een goed ontbijt. Ik at graag pap, of eieren en brood. Dat deed ik op tijd, zodat ik genoeg tijd had om het eten goed te laten zakken. Bij thuiswedstrijden moesten we anderhalf uur van tevoren aanwezig zijn. Was de aftrap om 14:30, dan verzamelden we om 13:00.
Wat doe jij als voorbereiding op een wedstrijd? Er zijn een paar dingen die je beter niet kan doen op de avond voor een wedstrijd. Toch moet elke voetballer keuzes maken die bij ze passen en goed voelen. Het gaat er vooral om dat je hier over nadenkt.
Zo kan je hier bewust mee bezig zijn, en verbeteringen aanbrengen. Hoe beter je routines zijn, hoe beter jij als voetballer kan presteren. De kracht van deze routines zou ik niet onderschatten. In tegenstelling tot mijn tijd als jonge voetballer kan je nu makkelijk onderzoek doen.
Ga op zoek naar informatie over je favoriete spelers. Wat doen zij op de avonden voor een wedstrijd? Waarom maken zij die keuzes? Je kan vast een deel van die routine overnemen, en zo meer gaan leven als je favoriete topspelers.
Ik kom nog terug op hoe de dag van de wedstrijd eruit ziet.
Lees Hier Meer:
Geschreven door: Freddy Gomes, oud-voetballer op niveau en oud-trainer van een vriendenteam. Ik speelde 7 jaar voor Excelsior Rotterdam. Vanaf de C-jeugd (O14) tot aan het tweede elftal. Later speelde ik een aantal seizoenen in de Hoofdklasse. Als trainer werd ik kampioen met mijn vriendenteam in de Reserve 5e Klasse Zaterdag. Ik was tevens de keeper van dat team.