In de Serie A wedstrijd tegen AS Roma laat Empoli een geweldige corner variant zien.
Dit is in mijn ogen geen toeval. Kleinere teams moeten op zoek naar een creatieve manier om sterkere tegenstanders te kunnen verslaan. De focus op standaardsituaties is niet meer dan logisch.
Eerder beschreef ik een mooie variant van Bournemouth. De club doet het zeer goed in de Premier League, met een plek in het linker rijtje. Dat heeft te maken met een slim aankoopbeleid, maar ook de manier waarop het team omgaat met standaardsituaties.
De manier waarop Justin Kluivert dit seizoen zijn penalty's scoort zie ik ook niet als toeval. Teams die meer aandacht schenken aan onderdelen van het spel waar tegenstanders overheen kijken, halen daar voordeel uit. Empoli heeft het lastig in de Serie A, maar staat in de halve finale van de beker.
De variant
Empoli neemt de corner eerst kort. Een speler staat bij de eerste paal. Deze komt in de bal, voor de kaats. Het is belangrijk om te melden dat de bal terug een schuine kaats is. Dus geen kaats terug naar de hoek, maar schuin in de richting van de punt van de 16 meter.
Dit is belangrijk om twee redenen. Het zorgt voor een hoek die lastiger te verdedigen is. Daarnaast bezorgt het de loper tijd om de loopactie in te zetten. De loper, de speler die gezocht gaat worden, start de loopactie vanaf zo'n 20 meter, dus ruim buiten de 16.
Hierdoor houdt de tegenstander geen rekening met deze speler. Op het moment dat de corner wordt genomen lijkt deze speler een verdedigende positie te hebben ingenomen. Deze loper komt pas in beweging wanneer de corner (kort) wordt genomen. De timing van de loopactie speelt een rol.
Een ander belangrijk onderdeel van deze variant is de loopactie van de spelers die in de 16 meter staan. Zij hebben allemaal te maken met directe tegenstanders. Hier kom ik zo nog even op terug. De spelers in de 16 zijn verantwoordelijk voor het afleiden van de tegenstanders.
Dit doen ze door allemaal een loopactie naar de eerste paal te maken. Zij maken daarmee ruimte voor de loper. Die speler, die vanuit buiten het strafschopgebied de loopactie heeft ingezet, wordt niet gedekt. De voorzet moet nu op maat zijn om die speler te bereiken.
De groep spelers die voor de afleiding gaan zorgen kunnen het best rond de penaltystip beginnen. Op het juiste moment moeten zij de loopactie inzetten. Dat moment is wanneer de bal is gekaatst en in de richting van de nemer gaat. Dan moeten zij vol de loopacties maken naar de eerste paal.
Deze variant werkt alleen bij mandekking. Kiest een tegenstander voor zonedekking, dan staat er een tegenstander waar de bal moet komen. De afleiding en de loopactie van de ontvanger doen daar niks aan. Zie je dat de tegenstander zonedekking hanteert, kies dan voor een andere variant.
Een optie is dat de nemer na ontvangst van de kaats de bal hard voorgeeft. Vanwege de lastige hoek, en de drukte voor de neus van de keeper, is dit een moeilijke bal. Zelfs zonder contact kan de bal in het doel verdwijnen.
Vanwege deze twee zeer goede opties is de variant het waard om uit te proberen.
Lees Hier Meer:
Geschreven door: Freddy Gomes, oud-voetballer op niveau en oud-trainer van een vriendenteam. Ik speelde 7 jaar voor Excelsior Rotterdam. Vanaf de C-jeugd (O14) tot aan het tweede elftal. Later speelde ik een aantal seizoenen in de Hoofdklasse. Als trainer werd ik kampioen met mijn vriendenteam in de Reserve 5e Klasse Zaterdag. Ik was tevens de keeper van dat team.