Wanneer er tijdens een aanval op doel wordt geschoten, moeten spelers daarop reageren.
Want wat als de keeper van de tegenstander moeite heeft met de bal, en deze loslaat? Het is voor een keeper niet altijd mogelijk om een bal te klemmen. Vooral spitsen moeten hiervan profiteren.
Bij schoten van rond de eigen 16 is een keeper soms al blij met een redding. Schoten van een grote afstand kunnen worden aangeraakt, of komen met een nare stuit. Hierdoor zijn ook die ballen lastig te klemmen. Voor oplettende spelers liggen er dan kansen om die ballen af te maken.
Bij een redding ligt een keeper nog half op de grond. Het is bijna niet te doen om dan voor de rebound weer op te staan. Hierdoor heeft de speler die op het schot reageert in veel gevallen een leeg doel.
Ik leg hier de nadruk op spitsen. Deze spelers moeten het voor het vertrouwen vaak hebben van doelpunten. Zij worden beoordeeld op het behaalde rendement. Een focus op deze ballen kan voor spitsen een paar doelpunten extra per seizoen opleveren.
Teamgenoten denken er soms makkelijk over. Waarom klem je de bal niet gewoon? Uit ervaring weet ik dat een reflex in bepaalde situaties het maximale is dat een keeper kan doen. Het betekent dat jij als spits (of andere speler in de 16) altijd moet reageren wanneer er een bal op doel is.
De verdedigers
Verdedigers lijken wel eens te vergeten dat ook zij moeten reageren. De waarheid is dat de verdedigers bij een schot op doel bezig kunnen zijn met een aantal dingen. Ze proberen uit te stappen, willen de bal blokkeren of denken aan het buitenspel zetten van een tegenstander.
Terwijl verdedigers op dat moment vooruit denken en vooruit lopen, beweegt de spits stilletjes in de andere richting. Deze is dan als eerste bij de bal wanneer de keeper de bal niet kan klemmen. Het is vooral in het geval van een ondertal onmogelijk om de tegenstander die doorloopt te verdedigen.
Spitsen die azen op deze kans moeten vooral letten op buitenspel. Dat is in dit geval de belangrijkste tegenstander. Als de verdediging van de tegenpartij opschuift, zoals in het geval van een bal die wordt teruggespeeld, moet de spits meebewegen. Eerst terug, daarna naar de goal.
Een voorbeeld
Bestudeer dit Youtube filmpje over Cristiano Ronaldo. Wat je ziet aan de eenvoudige goals die hij maakt is dat hij steeds op de juiste plek staat. Hoe spitsen dat doen kunnen ze niet altijd even goed uitleggen. Het wordt soms intuïtie genoemd, maar zal meer te maken hebben met ervaring.
Die ervaring komt vooral voort uit het feit dat ze er veel mee bezig zijn. Je hoeft dus niet te wachten tot je een veteraan bent om hier beter in te worden. Door na te denken over het onderwerp, en recente wedstrijden te analyseren kan je voorspellen wat je moet doen in komende wedstrijden.
Als jij weet dat een teamgenoot altijd naar binnen komt voor een schot in de verre hoek, kan je voorspellen waar een eventuele losgelaten bal gaat vallen. Hier kan jij jezelf op voorbereiden.
Zorg dat je altijd actief bent, en rekening houdt met wat er kan gebeuren. Ballen komen op de paal of worden half geblokkeerd. Wees de eerste die anticipeert op mogelijke situaties.
Lees Hier Meer:
Geschreven door: Freddy Gomes, oud-voetballer op niveau en oud-trainer van een vriendenteam. Ik speelde 7 jaar voor Excelsior Rotterdam. Vanaf de C-jeugd (O14) tot aan het tweede elftal. Later speelde ik een aantal seizoenen in de Hoofdklasse. Als trainer werd ik kampioen met mijn vriendenteam in de Reserve 5e Klasse Zaterdag. Ik was tevens de keeper van dat team.