Als er één persoon invloed heeft gehad op de ontwikkeling van het voetbal, is dat Johan Cruijff wel.
Cruijff beleefde als speler en trainer grote successen. Zijn manier van voetballen, en zijn filosofie over voetbal heeft velen wereldwijd geïnspireerd. Met zijn markante uitspraken over het spelletje zet hij ons nog steeds aan het denken.
Zo deelde ik mijn interpretatie van zijn Voetbal is Simpel uitspraak, en regelmatig sta ik even stil bij een uitspraak van hem, en denk ik: “Wat bedoelde Cruijff daar eigenlijk mee”?
Cruijff heeft op vrijwel elk vlak invloed gehad op de veranderingen binnen het voetbal. Ook op het gebied van rugnummers was hij een trendsetter. Hij verzette zich tegen de regels rond vaste nummering van de KNVB. Dit deed hij natuurlijk door te spelen met zijn rugnummer 14.
De vaste nummers van de KNVB betekende dat de basis verplicht moesten spelen met rugnummers 1 t/m 11. De bankzitter maakten gebruik van rugnummers 12 t/m 16. Op grote toernooien kregen spelers een nummer voor het gehele toernooi aangewezen.
Op het WK van 1974 speelde Oranje keeper Jongbloed met nummer 8. Dit kwam vanwege de nummering op alfabetische volgorde. In plaats van een keeper met nummer 1, zagen we daarom spits Ruud Geels die speelde met het rugnummer. Voor Cruijff werd echter een uitzondering gemaakt.
Zelf Michels, één van de grote Nederlandse trainers, wist dat hij Cruijff zijn gang moest laten gaan. Grote trainers maken uitzonderingen, en weten voor wie en wanneer ze dat moeten doen. Tijdens het toernooi was Cruijff de enige bij Oranje die 'gewoon' speelde met zijn eigen, vaste rugnummer.
Hoe kwam het spelen met nummer 14 eigenlijk tot stand?
Cruijff was gewend bij Ajax te spelen met nummer 9, zoals hij later ook bij FC Barcelona zou doen. In een wedstrijd tegen PSV zat hij echter op de bank, omdat hij terugkwam na een blessure. Toen teamgenoot Gerrie Mürhen kort voor de wedstrijd zijn shirt niet kon vinden, gaf Cruijff zijn shirt, om vervolgens een andere te pakken.
Het verhaal gaat dat Cruijff per toeval nummer 14 pakte. Ajax won de wedstrijd met 1-0. Cruijff stelde voor dat iedereen de volgende wedstrijd met dezelfde nummers zou spelen. Dit was een gevolg van het bijgeloof onder voetballers.
Zo zijn er de verhalen van spelers die bijvoorbeeld altijd eerst de linkersok aantrekken. Cruijff had echter ook een andere reden. Volgens Mühren was het ook een manier om de KNVB dwars te zitten, omdat Cruijff het niet eens was met de regels rondom de rugnummers.
Hij zou nummer 14 niet meer opgeven, iets wat hij bij FC Barcelona overigens wel deed vanwege de regels van de Spaanse bond. Bij Oranje bleef hij echter spelen met zijn lievelingsnummer.
Een andere grote speler die bekend stond om nummer 14 was Thierry Henry. De Fransman was zeer succesvol bij het Engelse Arsenal, waar hij samen met Dennis Bergkamp een prachtig duo vormde. Later zou Henry ook bij FC Barcelona het nummer dragen.
Tegenwoordig lijkt vrijwel alles mogelijk als het gaat om rugnummers. Ook dit begon dus ooit bij Johan Cruijff. Eerst per toeval, later als statement en een stukje bijgeloof.
Lees Hier Meer: