Het is belangrijk dat jonge voetballers weten dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt. Iedereen kan profvoetballer worden.
Dit stuk gaat dan ook niet om Katwijk of Kampen, maar de weg die de spelers hebben afgelegd. Kijk maar naar één van de beste Nederlandse voetballers ooit, Arjen Robben. Hij komt uit het kleine Bedum, een dorp in de provincie Groningen.
Het verschil met de twee andere oud-internationals is dat Robben in de jeugdopleiding van FC Groningen zat, en 16 was toen hij zijn debuut mocht maken.
Dirk Kuijt en Jaap Stam zijn twee van de grootste internationals uit de moderne geschiedenis van Oranje. Beiden werden pas op latere leeftijd gescout door een BVO. Ik weet dat er veel spelers zijn die zich zorgen maken om de leeftijd. Ik deed ruim twintig jaar geleden hetzelfde.
Ben ik niet te oud om nog door te breken? Wie kijkt naar de carrières van Kuijt en Stam ziet twee topvoetballers die op latere leeftijd doorbraken. Het zijn zelfs spelers die nooit in de jeugdopleiding van een profclub hebben gespeeld.
Wat wel duidelijk is, is dat beiden altijd 100% bezig zijn geweest met het vak. In mijn ogen zijn deze spelers voorbeelden voor alle voetballers die een bepaald niveau voor ogen hebben. Je kan alles bereiken wat je wilt, zolang je maar bereid bent om keihard te werken.
Katwijk
Quick Boys is een club waar ik vroeger graag voetbalde. Hier trok een jonge speler uit de eigen jeugd de aandacht van FC Utrecht. De club gaf de 18-jarige een kans om zich te bewijzen in het profvoetbal. Kuijt had niet lang nodig om aan te tonen dat hij zich daar verder kon ontwikkelen.
Het hoogtepunt van zijn tijd in Utrecht was de zeer overtuigende 4-1 overwinning in de finale van de beker. Kuijt zou daarna de overstap maken naar tegenstander Feyenoord. Ook in de Kuip maakte hij indruk. Hier schopte hij het tot aanvoerder, en hij scoorde aan de lopende band.
Liverpool bood de jongen uit Katwijk een contract aan. De oud-speler van Quick Boys stond in 2007 aan de aftrap van de finale tegen het eveneens grote AC Milan. Kuijt bracht zijn team in de slotfase terug in de wedstrijd. Het bleek net te laat, waardoor Milan revanche nam voor 2005.
Na zijn tijd bij Liverpool trok Kuijt naar Turkije, om voor Fenerbache te spelen. In 2015 keerde hij terug naar Nederland. Niet om af te bouwen, zo zou later blijken. In 2017 scoorde Kuijt een hattrick voor Feyenoord in de kampioenswedstrijd. Het betekende de eerste landstitel in 18 jaar.
Ondertussen speelde Kuijt tussen 2004 en 2014 voor het Nederlands Elftal. Hij maakte maar liefst 3 WK's mee, en werd met Oranje 2e én 3e in 2010 en 2014.
Kampen
Waar Kuijt vanuit het amateurvoetbal direct de overstap maakte naar een subtopper, verliep de carrière van Stam in de eerste jaren anders. De verdediger maakte een tussenstap via Zwolle en Cambuur. Hij kwam eerst nog uit in de KKD, voor de overstap naar subtopper Willem 2.
In Tilburg had Stam maar een half seizoen nodig om PSV te overtuigen. In Eindhoven ging hij vrolijk verder met het uitschakelen van spitsen. Wie daarna ook overtuigd was van de sterke voorstopper, was Sir Alex Ferguson. De legendarische trainer haalde hem naar Manchester.
Stam maakte bij Man U onder andere het jaar mee van de Treble, in 1999. Na een paar seizoenen in Manchester vertrok Stam naar Italië. Hij kwam eerst uit voor Lazio, waarna AC Milan hem aantrok. Voor Milan speelde hij de verloren CL-finale van 2005, tegen Liverpool.
Na Italië keerde Stam terug naar Nederland, om voor Ajax te spelen. In het najaar van 2007 besloot Stam te stoppen als voetballer. Hierdoor kwam er een einde aan zijn 15 jaar lange carrière.
Van 1996 tot 2004 kwam Stam uit voor Oranje. In 1998 haalde het Nederlands Elftal de vierde plek, bij het WK in Frankrijk. Tijdens dit WK speelde hij onder meer fantastische duels tegen Ronaldo, in de verloren halve finale tegen Brazilië.
Amateurs
Kuijt en Stam hebben zeer indrukwekkende carrières achter de rug als speler. Ze hebben allebei hun tijd als jeugdspeler doorgebracht bij de amateurs. Kuijt was 18 en Stam 20 toen zij alsnog een kans kregen bij een club in het betaalde voetbal.
Zij zijn uitzonderingen, als ik eerlijk ben. Toch tonen beide oud-internationals aan dat topvoetballers uit alle hoeken van ons land komen, en op verschillende leeftijden kunnen doorbreken. Het is mooi om te zien dat er ook nog eens een verschil zit in het verhaal van de twee.
Waar het verhaal van Kuijt kan worden gezien als de basis van een voetbalsprookje, was dat bij Stam echt anders. Hij maakte zijn debuut als prof in de KKD. Toen maakte hij de stap naar de Eredivisie. Bij Cambuur degradeerde hij, en ging weer een seizoen de KKD in.
Stam was inmiddels 23 jaar. Terug in de Eredivisie had hij maar een paar maanden nodig om een club uit de top 3 van Nederland te overtuigen van zijn potentie.
Het kan raar lopen in het leven. De verhalen van Kuijt en Stam zijn bijzonder. Het mooie is dat het iedereen kan overkomen. Dat geloof ik nog steeds. Een fout van mij is geweest dat ik na Excelsior niet meer geloofde in een nieuwe kans in het profvoetbal.
Het is duidelijk dat Kuijt en Stam altijd zijn blijven geloven in hun ontwikkeling. Zelfs toen ze eenmaal onderdeel waren van de Nederlandse top bleven zij hard werken.
Wie deze twee als voorbeelden neemt, kan hetzelfde bereiken. Om dat te bewijzen, kom ik terug met meer verhalen.
Lees Hier Meer:
Kan je gescout worden als 16, 18 of 20-jarige?
Geschreven door: Freddy Gomes