Doelpunten moeten gevierd worden. Voetballers hebben in de loop der jaren de manieren van vieren behoorlijk uitgebreid.
Vroeger werd een goal door bijna elke speler gevierd met één of meerdere sprongen in de lucht, terwijl de gebalde vuisten meegingen. Vandaag de dag hebben spelers een eigen manier van juichen, die fans en supporters goed kennen.
Want welke liefhebber kent niet de manier van juichen van Cristiano Ronaldo? In zijn geval zien we zelfs andere profvoetballers die zijn manier van juichen nadoen. Ook Kylian Mbappé heeft een signature move als het om juichen gaat. Met de armen wijd en daarna gekruist viert hij zijn goals.
Vele andere topvoetballers juichen al jaren op dezelfde manier. Angel Di Maria, Luis Suarez en Memphis Depay hebben allen een eigen vorm bedacht. Bij Memphis gaan na een goal de vingers in de oren, en de ogen even dicht. Di Maria maakt altijd een hartje na het maken van een doelpunt.
Eren
Tijdens het WK van 1994 bedacht de Braziliaan Bebeto een mooie manier om zijn doelpunt te vieren. Na zijn goal tegen Oranje, na een assist van Romario, zocht Bebeto de zijlijn op. Voor het oog van de camera hield de aanvaller zijn armen alsof er een baby in lag.
Zo kondigde hij de zwangerschap van zijn vrouw aan. Dit werd in de jaren daarna volop gekopieerd. Pas jaren later bedachten spelers andere manieren om een zwangerschap bekend te maken. Met de bal onder het shirt zochten spelers de camera op.
Francesco Totti bedacht op een gegeven moment de duim in de mond. Dat werd daarna lange tijd zijn manier om elk doelpunt te vieren. Het scoren van een goal is een mooi moment om de belangrijkste mensen in je leven te eren. Andere spelers kiezen voor het eren van hun god.
Van Kaka is bekend hoe gelovig hij is. De Braziliaan ging na een doelpunt altijd op zijn knieën. Met de ogen dicht ging het gezicht naar boven. De armen de lucht in, en de vingers wijzend naar de hemel.
Het uittrekken van het shirt was op een gegeven moment dé manier om je doelpunt te vieren. Dit werd echter aangepakt door de voetbalbonden. Het uittrekken van je shirt kost je daarom een gele kaart. Er zijn momenten dat spelers die kaart accepteren, en er gewoon voor gaan.
Een iconisch moment is die van Messi in het Bernabeu stadion. Zijn winnende goal in de laatste minuut werd gevierd door het uitgetrokken shirt met zijn naam omhoog te houden in de richting van de Real Madrid fans.
Cold Palmer
Een recent voorbeeld van een populaire manier van juichen kennen we van Cole Palmer. De Chelsea aanvaller is één van de beste spelers van het moment. Sinds zijn aankomst in Londen bedacht hij een leuke manier van juichen. Het leverde hem de bijnaam Cold Palmer op.
Na een doelpunt loopt Palmer weg, en maakt een beweging alsof hij het koud heeft. De rechterarm wrijft over de linker, en de linkerarm wrijft over de rechter. Ook deze manier van juichen is inmiddels overgenomen door meerdere sporters.
Palmer werd gevraagd naar de oorsprong van zijn move. Hij vertelde het verhaal over zijn goede vriend Morgan Rogers. De twee verlieten samen Manchester City. Roger vertrok in de zomer van 2023 naar Middlesbrough. Palmer ging naar Chelsea.
Toen de twee elkaar spraken vertelde Rogers hoe hij zou gaan juichen. Toen hij dat deed, zei Palmer dat hij hetzelfde zou gaan doen. Daarna werd het een vast ritueel voor de spelers. Het begon dus als een manier om hun band te versterken.
Mogelijk hebben de twee het juichen van een NBA-speler. Het schijnt dat een basketballer als sinds 2020 op die manier zijn punten viert. Een eigen manier van juichen hoort in het huidige voetbal bij het merk van een speler. Het belang van dat 'merk' zal in de toekomst nog groter worden.
Lees Hier Meer:
Geschreven door: Freddy Gomes