Regelmatig heb ik het over hoog staan, of laag staan. Wat bedoel ik hiermee?
In het voetbal wordt de term hoog staan meestal gebruikt als het gaat om druk zetten. Sommige teams zetten graag hoog druk. Dat wil zeggen dat zij ver op de helft van de tegenstander jagen op de bal. Soms tot wel in de 16 meter, wanneer de keeper wordt aangespeeld of in balbezit is.
Er zijn momenten in het spel dat je hoog staat, en op andere tijden sta je laag. Het hangt er mede vanaf waar de tegenpartij in balbezit is. Je kan besluiten als team op een lager deel van het veld druk te zetten, zoals rond de middenlijn. Dit geeft het team eerst de kans om goed te staan.
Neem je een achterbal, dan sta je ook laag op het veld. Je staat met dan de laatste lijn kort op de keeper. Met het middenveld net ervoor moet je ook zorgen dat het veld lang wordt gemaakt. Dat doe je door een spits zo ver mogelijk naar voren te laten staan. Zo heb je de optie voor de lange bal.
Voordelen en nadelen
Hoog staan, en hoog druk zetten kan goed uitpakken. Voert het team dit goed uit, dan kom je op een gevaarlijke plek in balbezit. Als je rond de 16 meter van de tegenpartij de bal kan afpakken, dan is de kans groot dat je meteen kan scoren. Hoog staan heeft ook een groot nadeel.
Het team moet in staat zijn om met veel ruimte in de rug te spelen. Als de laatste lijn ter hoogte van de middenlijn staat, dan kan de tegenpartij geen buitenspel staan. De tegenstander mag dan niet onder de druk uit voetballen. Doen zij dit wel, dan kunnen zij gebruik maken van de grote ruimte.
Om hiermee om te gaan zal je verdedigers moeten hebben met snelheid. Zij moeten ook slim genoeg zijn om op het juiste moment genoeg in te zakken. Door een paar meter naar achteren te gaan hebben zij meer kans om de sprintduels te winnen.
Wil je zelf opbouwen van achteruit, dan leiden je eigen fouten soms tot tegendoelpunten. Balverlies in de buurt van je eigen goal moet je zoveel mogelijk voorkomen. Wordt je goed onder druk gezet, kies dan voor het gebruik van de lange bal. Daarna moet het team zo snel mogelijk aansluiten.
Wacht je de tegenpartij bewust op, dan mag je niet te laag op het veld uitkomen. Blijf je als team teruglopen, dan wordt de tegenstander vanzelf gevaarlijk. Op een gegeven moment zal iemand moeten uitstappen om druk op de bal te zetten.
Late tegengoals vallen omdat teams die een voorsprong of gelijkspel willen verdedigen, te laag blijven staan. Het team moet van het eigen doel af. Zover mogelijk naar voren schuiven. Doen zij dit niet dan krijgt een tegenstander het gevoel dat het doelpunt kan vallen.
Ze krijgen vrije trappen, corners. Deze zijn lastig te verdedigen waardoor het doelpunt valt. Laag staan kan verstandig zijn. Ik ben er een voorstander van. Er moet wel duidelijkheid zijn over op welk punt er vol druk wordt gezet op de bal.
Lees Hier Meer:
Druk Zetten: Dit zijn je opties
Geschreven door: Freddy Gomes, oud-voetballer op niveau en oud-trainer van een vriendenteam. Ik speelde 7 jaar voor Excelsior Rotterdam. Vanaf de C-jeugd (O14) tot aan het tweede elftal. Later speelde ik een aantal seizoenen in de Hoofdklasse. Als trainer werd ik kampioen met mijn vriendenteam in de Reserve 5e Klasse Zaterdag. Ik was tevens de keeper van dat team.