De hoofd jeugdopleiding is binnen de jeugd van een voetbalclub de eindverantwoordelijke.
De persoon die aan het hoofd staat van de opleiding is niet zozeer eindverantwoordelijke als het gaat om de resultaten. Het gaat om de ontwikkeling van de eigen jeugdspelers.
Een hoofd jeugdopleiding zorgt onder meer voor het aanstellen van de jeugdtrainers. In deze functie moet er worden gezorgd voor het opstellen van een algemene werkwijze voor die trainers.
Zo weten zij wat er bijvoorbeeld van de speelwijze wordt verwacht. Er zijn jeugdopleidingen waarin alle teams spelen op dezelfde manier zodat zij niet elk seizoen hoeven te wennen aan een geheel nieuwe manier van spelen.
Het idee om van jong tot oud dezelfde speelwijze te hanteren moet het doorstromen van eigen jeugdspelers naar het beloftenteam van de club verbeteren. Een aantal spelers zullen zelfs in staat zijn om de stap naar het eerste elftal te maken.
De Link
Iemand aan het hoofd van de jeugdopleiding kan worden gezien als de link tussen de jeugdafdeling van de club, en de professionele tak. In deze functie beweegt iemand dan ook tussen de twee, waarbij de nadruk natuurlijk vooral ligt op het werken bij de jeugd.
Door regelmatig te overleggen met de profafdeling kan de hoofd opleiding met de hoogste jeugdtrainers bespreken welke werkwijze er wordt gehanteerd. Dit kan gaan over de samenstelling van de selecties, en de aanwezigheid van een bepaald aantal spelers uit de eigen jeugd.
Binnen sommige organisaties is er het voornemen om elk seizoen een aantal spelers uit de opleiding onderdeel van de A-selectie te maken. Deze spelers kunnen minuten maken bij het Jong team in de KKD, zoals we bijvoorbeeld bij AZ zien. Die club doet het de laatste jaren geweldig.
Als de O19 spelers af moet staan aan het beloftenteam, moet ook daar de doorstroming goed zijn. Of het afstaan wel of niet tijdelijk is, de volgende spelers uit de O19-2 of anders een O18/O17 zullen door moeten naar dat team. Die spelers moeten in staat zijn om meteen aan te haken.
Daar komt de speelwijze bij kijken. Als in bovenstaand voorbeeld de manier van spelen in grote lijnen hetzelfde is, is de aanpassing een stukje makkelijker. Een speler uit de O19 kan mee met de beloften, en op een gegeven moment zelfs met het eerste zonder dat de speelwijze totaal anders is.
Scouting
De hoofd jeugdopleiding werkt met jeugdscouts voor het aantrekken van spelers uit de omgeving. Het is aan het hoofd om de scouts te informeren over het type spelers die bij de club passen. Als er een filosofie is over de speelwijze binnen de club moeten scouts op die manier naar spelers kijken.
Of het hoofd van de opleiding het scoutingteam van de jeugd samen kan stellen is afhankelijk van de gekozen structuur bij de club. Het spreekt voor zich dat het hoofd invloed heeft op die functies, omdat ze veel met elkaar te maken hebben.
Uiteindelijk is het hoofd deels afhankelijk van de spelers die van buiten worden gescout, en die daarna intern door de aangestelde jeugdtrainers verder worden ontwikkeld voor de club.
Lees Hier Meer:
Jeugdtrainers en de Jeugdopleiding
Geschreven door: Freddy Gomes, oud-voetballer op niveau en oud-trainer van een vriendenteam. Ik speelde 7 jaar voor Excelsior Rotterdam. Vanaf de C-jeugd (O14) tot aan het tweede elftal. Later speelde ik een aantal seizoenen in de Hoofdklasse. Als trainer werd ik kampioen met mijn vriendenteam in de Reserve 5e Klasse Zaterdag. Ik was tevens de keeper van dat team.