“Geluk heeft er niets mee te maken want ik heb vele, vele uren, ontelbaar veel uren op de baan doorgebracht. Hard werkend, en wachtend op mijn kans. Niet wetende wanneer deze zou komen.” – Serena Williams
Geluk. Hier wordt veel over gesproken in het leven. Situaties en gebeurtenissen worden door mensen toegeschreven aan pech en geluk. Zo ook in het voetbal. Wanneer wordt gesproken over de spelers die het uiteindelijk schoppen tot het profvoetbal, is de conclusie dat geluk de doorslaggevende factor moet zijn geweest.
Het helpt sommige mensen om te gaan met het feit dat zij misschien niet goed genoeg waren. Anderen beseffen misschien dat zij foute keuzes hebben gemaakt, of kansen hebben laten liggen die maar één keer voorbijkomen. Soms is het makkelijker om het succes van een ander te verklaren door woorden als geluk te gebruiken.
Als het daar niet aan lag, betekent het dat je eerlijk moet zijn over je eigen fouten en tekortkomingen. Voor velen van ons geen gemakkelijke opgave. De spelers die ik persoonlijk ken die het uiteindelijk tot 'prof' hebben geschopt, hebben dat allemaal verdiend. Geluk zal echt wel een rol hebben gespeeld in het leven van deze spelers, maar doorslaggevend waren vaak andere factoren.
Vanwege de liefde voor het spel, en het plezier voelde voetballen voor ons nooit als hard werken. Nu ik vele jaren later daarop terug kijk, was dat natuurlijk wel gewoon zo. Met name in de tienerjaren vereist het verder komen in de sport discipline en focus. Vrienden en klasgenoten van de middelbare school vonden het maar vreemd dat ik nooit tijd had om na school te gaan hangen.
Hoe zorg je voor geluk?
Nogmaals, er valt niet te ontkennen dat geluk een rol speelt in het leven en in het voetbal. Bij de één is hier meer sprake van dan bij de ander. Hoewel ik niet geloof dat geluk de doorslaggevende factor is, ben ik wel van mening dat we ons eigen geluk kunnen creëren. Investeerder Naval Ravikant legt uit welke verschillende vormen van geluk er volgens hem bestaan:
“Blind geluk: Volkomen buiten je controle om. Waar je geboren wordt, en in welke situatie. De basis omstandigheden vallen hier allemaal onder.
Hustle geluk: Je veroorzaakt wat door de energie die je stopt in een bepaald ecosysteem. De toename in gebeurtenissen stellen je in staat het geluk te treffen”.
“Bewust geluk: De diepte van je kennis helpt je bij het identificeren en positioneren van/voor geluk. Je kunt 'geluk' van een afstand zien vanwege je gevoel hiervoor.
Expert geluk: Je expertise in een bepaald gebied veroorzaakt je geluk. Als je een expert bent in een veld/sector, zoekt het geluk je zelfs op”.
Wat mij bevalt aan de uitleg van Ravikant, is het idee dat we ons eigen geluk sterk beïnvloeden. Of een trainer het wel of niet in je ziet zitten, daar komt wat geluk bij kijken. Hoe jij vervolgens omgaat met de situatie, hangt van jou af en niet geluk. Gooi je de handdoek wanneer de trainer je op de bank zet? Of vecht je terug en ga je nog harder trainen?
Een kans krijgen vanwege een mindere fase van een ander is misschien wat gelukkig. Maar wanneer jij die kans met beide handen aangrijpt, is dat geluk? Ook ik heb in mijn tijd als speler kunnen profiteren van het nodige geluk aan mijn zijde. Met trainers, concurrentie, een bal die net goed valt voor m'n voeten.
Maar het feit dat het geluk hier een daar een rol speelde dwong ik zelf af. Hustle geluk, bewust geluk en zelfs expertise geluk, om de woorden van Ravikant weer te gebruiken. Omdat ik week in week uit, een paar avonden op het veld stond. Wat er ook gebeurde. Hoe ik me ook voelde. Elke avond proberen weer een betere voetballer te worden.
Het succes van anderen kun je verklaren door het woord geluk te gebruiken. Zo kan ik stellen dat ik geen profvoetballer ben geworden omdat ik 'pech' heb gehad. Een uitleg waarmee je nog geen 5% van het hele verhaal dekt. En waar niemand iets aan heeft. En niemand iets van leert.
Maar hier kom ik natuurlijk nog uitgebreid op terug.
Lees Hier Meer: