Een voetbalclub moet geld verdienen. Al is het alleen om te kunnen overleven.
Clubs en fans willen natuurlijk meer dan dat. Zij willen zien dat de club bloeit, en mee kan doen om de prijzen. Om dat te kunnen doen moet er sprake zijn van een gezonde financiële huishouding.
Dat wil zeggen dat een club balans moet vinden in wat er wordt uitgegeven, en wat er verdiend wordt. Hoe voetbalclubs geld kunnen verdienen lees je hieronder:
- Partnerschappen (sponsoring)
- Merchandise
- Wedstrijddagen
- Transfers
- TV-rechten
- Prijzengeld
Partnerschappen
Clubs hebben verschillende soorten partners. De meesten zijn sponsors, die de club betalen voor het maken van reclame. De meest bekende is de hoofdsponsor, die duidelijk op het shirt is vermeld. Een ander voorbeeld is de kledingsponsor. Hoe hoger het niveau, hoe lucratiever deze deals kunnen zijn.
Liverpool sloot onlangs een nieuwe overeenkomst met Adidas. Na een paar jaar keert het sportmerk terug als kledingsponsor van de club. Dat levert de club 70 miljoen euro op. Clubs hebben daarnaast bijvoorbeeld sponsors/partners die de reclameborden vullen, en de skyboxen kopen.
Merchandise
Het verkopen van merchandise is vaak gelinkt aan de kledingsponsor. Fans zien een mooi merk shirt van de club wel zitten. Elk seizoen brengen clubs nieuwe shirts uit met kleine aanpassingen. Echte fans willen de nieuwste shirts hebben, met de favoriete speler op de rug.
Naast wedstrijd shirts verkopen clubs hele outfits inclusief trainingspakken. Trainingstenue's worden verkocht, en normale t-shirts. Clubs moeten een hele lijn op kunnen zetten om aan de vraag van fans te voldoen. Grote clubs kunnen die merchandise wereldwijd verkopen.
Wedstrijddagen
De recette van een wedstrijd is de opbrengst van de kaartverkoop. Hoe meer fans de club naar het stadion trekt, hoe beter. Clubs kunnen daarnaast verdienen aan andere onderdelen. De horeca rondom wedstrijden moet goed verzorgd zijn om voor extra inkomsten te zorgen.
Fans brengen een bezoekje aan de fanshop om nieuwe merchandise aan te schaffen. Wanneer clubs erin slagen een leuke ervaring voor toeschouwers te verzorgen, brengen zij meer tijd door op en rond het terrein. Zo verdienen clubs nog meer inkomsten aan wedstrijddagen.
Transfers
Clubs die slim spelers kopen en verkopen kunnen daar veel geld mee verdienen. De verkoop van één voetballer kan delen van de organisatie financiëren. Denk daarbij aan de kosten voor de jeugdopleiding, salarissen voor werknemers en openstaande schulden.
Benfica kocht in de zomer van 2022 een in Europa onbekende Argentijnse middenvelder. Zes maanden later werd Enzo Fernandez werelkampioen. Chelsea betaalde meteen daarna zijn afkoopsom aan Benfica. Hij werd voor 10 miljoen euro gekocht. Hij vertrok voor 121 miljoen euro.
TV-rechten
TV-zenders en streamingsdiensten willen de rechten bezitten voor wedstrijden. Fans die niet naar het stadion gaan kijken thuis de wedstrijden. Een klein percentage van fans wonen in de omgeving van het stadion. Anderen wonen op duizenden kilometers.
Op elk niveau zijn TV-rechten geld waard. Die bedragen worden verdeeld onder de clubs in de competitie. Hoe groter de club, hoe groter het aandeel in de TV-rechten. Zo verdiende Manchester City over het seizoen 2022/2023 ongeveer 195 miljoen euro aan uitzendrechten.
Prijzengeld
Deelname aan de Champions League levert clubs op het hoogste niveau veel geld op. De UEFA geeft clubs premies voor een gelijkspel en een overwinning. Hoe verder een club in het toernooi komt, hoe meer geld dat opbrengt. Deelname is belangrijk, want het gaat om vele miljoenen.
Ook in de andere Europese toernooien is er prijzengeld. Dit hebben we bijvoorbeeld in eigen land in de KNVB-beker. Die bedragen zijn vooral voor de (kleinere) amateurclubs interessant. De winnaar neemt 350 duizend euro mee naar huis. De verliezer krijgt 200 duizend euro.
Conclusie
Ik heb hierboven kort uitgezet hoe clubs geld kunnen verdienen. Het is geen compleet overzicht, en er valt meer te vertellen over de onderdelen. Toch hoop ik dat dit een idee geeft over hoe het er financieel aan toe gaat binnen een voetbalclub.
Op elk niveau kan een voetbalclub een goede investering zijn. Normale bedrijven kunnen niet rekenen op trouwe fans. In het voetbal zien we dit wel. Toch verliezen clubs jaarlijks veel geld, vanwege slecht beleid. Dat is erg zonde, want voetbalclubs kunnen bijzonder winstgevend zijn.
Dat is waarom we steeds meer investeerders zien, van binnen- en buiten de sportwereld, die geïnteresseerd zijn in het kopen van een voetbalclub.
Zelf denk ik dat we in de toekomst de opkomst zien van de fan-eigenaar. Fans die aandelen van de eigen club bezitten, en daarmee kunnen stemmen op belangrijke beleidskwesties.
Lees Hier Meer:
De Betaald Voetbal Organisatie
Geschreven door: Freddy Gomes, oud-voetballer op niveau en oud-trainer van een vriendenteam. Ik speelde 7 jaar voor Excelsior Rotterdam. Vanaf de C-jeugd (O14) tot aan het tweede elftal. Later speelde ik een aantal seizoenen in de Hoofdklasse. Als trainer werd ik kampioen met mijn vriendenteam in de Reserve 5e Klasse Zaterdag. Ik was tevens de keeper van dat team.