In Zo word je een betere Voetballer schreef ik voor het eerst over 'mijn theorie'. Het stuk ging niet over oefeningen die je moet doen, of tips die je helpen om een betere speler te worden.
Ik geloof namelijk dat je groei als voetballer, als sporter, start buiten het veld. Ik beschreef in het stuk het proces van de Britse roeiers, die bezig waren met de Olympische Spelen. Het team had besloten dat alle zaken rond het evenement zouden worden beantwoord met één simpele vraag:
Gaat hierdoor de boot sneller?
Wat hieronder volgt is het verhaal van een ander Brits team. Deze keer gaat het om de wielrenners van Team Sky, en een bijzondere werkwijze. Toen Dave Brailsford als trainer van de ploeg werd aangesteld, ging het zo slecht met het team dat fietsenmakers twijfelden of ze wel met het team geassocieerd wilden worden.
Het werk van Brailsford is gebaseerd op wat hij het 'opstapelen van kleine verbeteringen' noemt. Zo is het in de sport logisch dat er rekening wordt gehouden met de kwaliteit van het gebruikte materiaal. Maar wat Brailsford deed ging veel verder.
Zijn aanstelling betekende dat er kritisch werd gekeken naar welke massagegel moest worden gekocht, welke handzeep beter was en welke kussen de teamleden gebruikten. Als iedereen mee zou werken, dacht Brailsford dat het misschien mogelijk zijn om binnen 5 jaar een Tour de France te winnen.
Het winnen van de Tour de France gebeurde mede door het opstapelen van kleine verbeteringen al na 2 jaar. De werkwijze stelde het team in staat om in 5 jaar liefst 4 keer de Tour te winnen. Naast deze spectaculaire resultaten wist Brailsford ook op de Olympische Spelen successen te boeken met zijn filosofie.
Het verhaal van Dave Brailsford toont aan hoe kleine aanpassingen kunnen bijdragen aan het bereiken van grote doelen. Wat we hiervoor moeten doen is kijken naar ons eigen leven, en bepalen waar verbeteringen van 1% op de lange termijn kunnen leiden tot ingrijpende veranderingen.
Voor de mensen die niet overtuigd zijn van de kracht van de 1%, geeft gewoonte-expert James Clear het op de volgende manier aan. Hij stelt dat een verbetering van 1%, gezien over een heel jaar, aan het einde van 365 dagen leidt tot een verbetering van liefst 37x!
Hoewel de voorbeelden van Dave Brailsford en James Clear van elkaar verschillen, maken beiden duidelijk dat een langdurige focus op kleine stapjes vooruit de weg is naar een beter leven. We zullen elke dag de juiste keuzes moeten maken. In ieder geval tot de tijd dat die keuzes niet meer aanvoelen als een keuze, maar meer een automatisme worden.
Tot die tijd hoop ik dat ik bij lastige momenten denk aan de quote:
Makkelijke keuzes, moeilijk leven. Moeilijke keuzes, makkelijk leven.
Lees Hier Meer: